Stadsdichtersgilde

Dichters werken samen voor Veenendaal 

De meest recente gedichten

Wat is poëzie toch mooi

Wat is poëzie toch mooi

Het was een heerlijke avond bij het Cultureel Café op 21 februari. Er werden nieuwe stadsdichters gekozen die het Stadsdichtersgilde Veenendaal weer compleet zou maken. Het was dan ook volle bak in The Circle aan de Tuinstraat.

Nadat de genomineerden hun gedichten hadden voorgedragen.  Ieder mocht twee gedichten voordragen: één over Veenendaal en één met een vrij onderwerp, ging de spanning toch wel stijgen. De jury trok zich terug en verscheen uiteindelijk om de verlossende woorden uit te spreken.

Sanne Heymann en Willemijn Reijmes-Hannessen werden de uiteindelijke winnaars. Het was wel een nek aan nek race. Harry van der Schot en Sanne Oudshoorn, die net buiten de prijzen vielen, hadden zich ook van hun beste kant laten zien.  Uit alle gedichten bleek wel hoe zeer de dichters het naar hun zin hebben in het Veense.

De winnaars sloten zich aan bij het Stadsdichtersgilde, die verder nog bestaat uit Mats Beek en Wilco van Doorn.

Er is ook afscheid genomen van Daphne Kalff.  Zij verlaat het Gilde, maar blijft nog wel actief bij de commissie Gedichten Op Muren. Mats Beek benoemde haar tot “Moer” van het Gilde, waarmee hij zijn grote waardering uitsprak voor haar bijdrage in de afgelopen jaren.

Er zal een gedicht van Daphne binnenkort op een muur in het centrum van Veenendaal worden geplaatst. Waarop Daphne reageerde dat ze dan toch een beetje wereldberoemd zal zijn in Veenendaal.

Op de avond werd de muziek met prettig in het gehoor liggende ballads verzorgd door Willem Meijering en Angela van der Sluis. De winnende gedichten kan je  lezen op de site van het Stadsdichtersgilde

Twee nieuwe stadsdichters voor het Stadsdichtersgilde in het Cultureel Café

Twee nieuwe stadsdichters voor het Stadsdichtersgilde in het Cultureel Café

Op woensdag 21 februari is het zover: uit de vier genomineerden voor het Stadsdichtersgilde worden twee nieuwe dichters gekozen! Daphne Kalff neemt dit jaar afscheid en Samira Serghini deed dit al eerder; er is dus plaats voor maar liefst twee nieuwe dichters. Uit alle inzendingen zijn vier mensen genomineerd: Willemijn Hannessen, Sanne Heymann, Sanne Oudshoorn en Harry van der Schot.

Tijdens deze avond in The Circle zullen zij zich presenteren, ze dragen twee nieuw door hen geschreven gedichten voor. De jury, bestaande uit Albert van Kooten, Martin Brink, Wilco van Doorn en Emiel Veld zullen na het voordragen van deze gedichten beslissen wie van de vier genomineerden gekozen zullen worden voor deelname aan het Stadsdichtersgilde. 

Zoals gebruikelijk bij het Cultureel Café wordt er ook voor muziek gezorgd: Willem Meijering en Angela van der Sluis zullen dit deel verzorgen. Tevens zal er ook stil gestaan worden bij het afscheid van Daphne Kalff door Mats Beek.
We zien u dan ook graag op woensdag 21 februari in The Circle aan de Tuinstraat 14. De inkoop is vanaf 19.30uur en het programma zal om 20.00uur starten.

Stille Strijd in Veenendaal

Als het riet niet meer zingt,
het veen niet meer ruist.
Je hoofd verstraat,
je straat verzandt.
En in die tuin
niks meer fluit.

Als je geen nieuwe weg vindt,
het mos zijn fluweel verliest.
Geen plaats voor reede.
Als tuimelaar naar beneden
op een bodem zonder vedergras.

Op zoek naar een kompas, een zonnewijzer,
een sterke arm om je heen,
iemand die zegt: “Het komt goed!”

Wilco van Doorn

Stadsdichtersgilde Veenendaal
Gebaseerd op het kunstproject Stille Strijd
Rijnpost 22 november 2023

Ha, de Kunstroute !

daar kijk ik altijd naar uit !
gezellig langs ateliers fietsen
al die verschillende kunstwerken,
er iets van vinden, of juist helemaal niet
gelukkig mag dat ook

dit jaar heb ik alleen de zaterdag middag
van 1 tot 5, vier uur
dat wordt een strakke planning
een hele strakke planning
27 kunstenaars op 14 locaties
4 uur, dus dat zijn 240 minuten te verdelen
voor de rekenaars onder ons: 14.400 seconden
dat zijn 8,888 minuten per kunstenaar
533,333 seconden, dat klinkt lekker veel!
fietstijd niet meegerekend en brood mee voor onderweg

of moet ik anders rekenen
per locatie is misschien beter
dat wordt dan 17,142 minuten
(1,028.571 seconden)
ruim de tijd voor 1 kunstenaar
beetje weinig als er 3 of meer zijn
ja, zo zou ik het aan kunnen pakken

maar ik weet precies hoe dat gaat
mijn oog blijft haken aan een schilderij
een beeld, een foto, een tekening
ik raak in gesprek met een kunstenaar
kom een bekende tegen
drink een kop koffie, thee of een glas wijn
rosé, u kent mijn smaak
en mijn hele strakke plan weggewaaid

dus beste kunstenaar
als ik morgen jouw atelier niet bezoek
weet jij nu hoe dat komt!

Daphne Kalff,

Stadsdichtersgilde, n.a.v. de Kunstroute sept. 2023

Stadsdichtersgilde

Het KunstPlatform regelt voor de Gemeente Veenendaal de coördinatie van de verkiezing van de Veenendaalse stadsdichter. De stadsdichter heeft de taak om op verzoek of op eigen initiatief gedichten te schrijven met Veenendaal en Veenendaalse actuele lokale gebeurtenissen als inspiratiebron. De stadsdichter is een promotor van poëzie in het algemeen en van Veenendaal in het bijzonder. De stadsdichter publiceert ook regelmatig gedichten in de lokale media. Elke drie jaar wordt er een nieuwe verkiezing uitgeschreven. Bij het afscheid van een stadsdichter verschijnt er een gedichtenbundel met de belangrijkste gedichten. Bovendien hangt er van elke voormalige stadsdichter een gedicht aan een muur in het centrum van Veenendaal. Zie verder de informatie op de website van de stadsdichters. Met ingang van april 2022 is er een collectief van vier dichters die deze taak uitvoeren, v.l.n.r. Samira Senghini, Wilco van Doorn, Mats Beek en Daphne Kalff. Inmiddels heeft Samira zich teruggetrokken vanwege drukke andere werkzaamheden.