Cultureel Café

Elke 2e woensdag van de maand!

Programma woensdag 9 oktober

Margot Nelissen

Elk jaar wordt een avond van het Cultureel Café gevuld met een ‘artist talk’. Een kunstenaar wordt uitgenodigd om over zijn of haar  werk te praten. Dit jaar is dit Margo Nelissen.  Margo is edelsmid  en maakt prachtige sieraden. Zij gaat  ons meenemen in haar  wereld van de sieraden. Gestaag bouwt ze al meer dan 20 jaar aan een inmiddels omvangrijk oeuvre. Wat heeft haar gedreven tot deze keuze, wat inspireert haar en hoe kom ze tot de uiteindelijke sieradencollecties? Zij gaat het ons allemaal vertellen en laten zien. De sieraden van Margo waren onlangs in Sevilla te zien en op dit moment  in Madrid.
Margo  geeft een kijkje achter de schermen van haar werk en er is uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd Geurt Jan Ploeg en Willem Meijering.

Even nagenieten

Foto impressie van 11 september

Laatste berichten

Optreden Ceacilia succes ondanks regen

Optreden Ceacilia succes ondanks regen

Op woensdag 11 september was er tijdens het Cultureel Café een buitenoptreden van Harmonie Caecilia. Ondanks de regen buiten was het een mooie avond. Het publiek zat binnen lekker droog en de muzikanten konden buiten onder het grote scherm zitten op het verwarmde terras van Brasserie de Plantage. Er werd een zeer gevarieerd muzikaal programma neergezet. Er kwamen stukken voorbij van Frank Sinatra en Elvis en er werd een stuk gespeeld uit de Disneyfilm Incredibles 2. Het publiek heeft genoten  van een een mooie, muzikale avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. Zie voor de foto’s de gallery op onze site. Met dank aan Henny Henzen (foto’s) en Sonja Brouwer (tekst).

Cultureel Café – elke tweede woensdag van de maand!

Cultureel Café – elke tweede woensdag van de maand!

Ook in 2019-2020 worden er weer interessante bijeenkomsten georganiseerd op allerlei culturele vlakken en er is altijd muziek. We starten zelfs met een openluchtconcert. Ook in 2019 is er weer een beeldend kunstenaar die over haar werk vertelt, is er theater, is er een avond voor singer-songwriters en komt er weer een pubquiz. En er is nog veel meer! De data zijn bekend, het programma staat toegelicht op de pagina Cultureel Cafe. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en meld je aan voor de nieuwsbrief. 

De Onbekende Mondriaan Door Louis Veen

De Onbekende Mondriaan Door Louis Veen

Op woensdag 12 juni heeft Louis Veen het seizoen van het Cultureel Café afgesloten met een lezing over het literaire werk van Mondriaan. Hij vertelde hoe hij ooit door een werk van Mondriaan geïnspireerd raakte en vervolgens werd verleid om maar liefst een heel academisch proefschrift aan de geschriften van Mondriaan te wijden. Zijn onderzoek mondde ook uit in een boek dat nu in de winkel ligt. Het werk van Mondriaan dat alles in gang zette bestond uit twee strepen dwars over een doek. Het lijkt een willekeurige tekening, maar alles bij Mondriaan was met voorbedachte rade.

De muzikale bijdrage werd verzorgd door Geurt Jan Ploeg en Willem Meijering, voor de gelegenheid even The Neighbours genoemd gezien hun woonadres. Er was veel belangstelling, ondanks het feit dat Ajax een belangrijke Champions League wedstrijd speelde.

Korte verhalen

Korte verhalen

Op 8 mei stond het Cultureel café in het teken van verhalen. Lies Hildebrand, Hans van Leeuwen, Nicolette Verkleij, Hans Willers en Daphne Kalff lazen hun zelfgeschreven verhalen voor. Daarnaast las Mats Beek een column voor en Hans Willers had naast zijn verhalen ook nog een muzikale bijdrage met zang en gitaar. Ondanks de concurrentie van de voetbal op TV werd de avond goed bezocht en was het zoals eigenlijk altijd erg gezellig in Brasserie de Plantage.

Over het Cultureel Café

Sinds 2008 is er elke tweede woensdag van de maand een Cultureel Café.

Ontmoeten staat centraal. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van het maandelijkse afwisselende programma. Het programma varieert van presentaties van beeldend kunstenaars en andere cultuurdragers uit Veenendaal, optredens van singerongwriters, een theatervoorstellingen, miniconcerten, jamsessies, korte verhalen, poëzie, een pubquiz en nog veel meer.
In de maanden juli, augustus en december is er geen Cultureel Café.

Plaats: Brasserie De Plantage op de Markt
Aanvang: 20:00 uur
Contactpersoon: Ali Groebe
E-mail: cultureelcafé@kunstplatformveenendaal.nl

Agenda

11 september: Harmonie Ceacilia

9 oktober: Margo Nelissen, sieraden

13 november: MoMo Werktheater

8 januari: Jaap Pilon: Onze Hoofdstraat

12 februari: Twee Thrillerauteurs uit Veenendaal

11 maart: Singersongwriters / jamsessie

8 april: Pubquizz voor politieke partijen

13 mei: Onbekende sporten

10 juni: Olomouc

Jaaroverzicht

9 oktober 2019: Margo Nelissen, sieradenontwerpster en edelsmid

Margo Nelissen woont en werkt (met een 3-jarig uitstapje naar de Caraïben) in Veenendaal. Sommigen zullen haar kennen van de kunstroute, anderen omdat ze een sieraad bij haar hebben uitgekozen of laten maken, of omdat ze hebben deelgenomen aan een van de cursussen. Margo werkt gestaag aan een inmiddels omvangrijk oeuvre; collecties met verschillende thema’s als uitgangspunt. Deze avond zal zij een kijkje achter de schermen geven van haar werk. Hoe komen haar collecties tot stand? Hoe worden ze gemaakt? U bent ook in de gelegenheid om vragen te stellen.

13 november 2019: MOMO werktheater

In samenwerking met ervaren theatermakers worden in een sfeer van kunstzinnige beleving en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid theaterproducties ontwikkeld.
Bij MOMOtheaterwerkplaats wordt gewerkt en gebouwd (zowel letterlijk als figuurlijk) aan een stabiele kunstzinnige werkgemeenschap. MOMOtheaterwerkplaats beschikt over een prachtige werkplaats waar voorstellingen worden ontwikkeld.
Er zijn ateliers voor muziek, film, decorbouw en kleding. Verder bestaat het aanbod uit toneelspel, ambachten van het theater zoals het maken van kleding, attributen, decors en maskers, dansen en muziek en het maken van videopresentaties, filmtheater en script ontwikkeling. Op het terrein vind je een amfitheater en een decoratelier en in de beeldentuin wordt zomers in de weekenden door kunstenaars en theatermakers een kunstzinnig aanbod verzorgd

8 januari 2020: Onze Hoofdstraat door Jaap Pilon

“Eind dit jaar (2019) verschijnt het boek “Onze Hoofdstraat” van de hand van
de Veenendaalse stadsgids Jaap Pilon. Een lijvig boek van ca. 450 pagina’s
en meer dan duizend foto’s. Het boek is de opvolger van het succesvolle boek
“Mijn Kerkewijk” dat in 2015 verscheen en waarvan maar liefst 2300
exemplaren zijn verkocht.
Het boek “Onze Hoofdstraat” bespreekt in 65 hoofdstukken de geschiedenis van
de belangrijkste winkelstraat van Veenendaal van 1550 tot heden.
Jaap Pilon zal tijdens het Cultureel Café van januari (2020) een lezing
geven over de bewogen geschiedenis van de Hoofdstraat, gebaseerd op de
verhalen die in het boek “Onze Hoofdstraat” beschreven zijn.
Tijdens zijn presentatie zal hij unieke beelden uit de geschiedenis van de
Hoofdstraat tonen. Beelden van foto’s die in het boek zijn terug te vinden,
maar ook van foto’s waar in het boek geen plaats voor was.
Het wordt een avond vol nostalgie en historie!”

12 februari 2020: Veenendaalse Thrillerschrijvers over hun boeken

Op 12 februari presenteert het Cultureel Café twee in Veenendaal wonende
thrillerschrijvers:
Peter van Beek en Rudy Dek.
Behalve hun woonplaats hebben zij ook gemeen dat ze voor hun thrillers
een vaste locatie gekozen hebben. De spannende boeken van Rudy Dek spelen in Nijmegen en dan ook nog eentijdens de vierdaagse.
De spannende boeken van Peter van Beek spelen op het eiland Texel.
We zijn benieuwd naar wat deze schrijvers met deze locaties hebben, waarom ze hun verhalen daar laten spelen en wat ze daar als voor- en misschien ook wel als nadelen van zien.

11 maart 2020:Singer-songwriters

Ook dit jaar wegens succes geprolongeerd: singer-songwriters avond en jamsessie. Ieder jaar komen er vaste deelnemers. Maar ook nieuwe muzikanten en zangers/zangeressen komen ieder jaar langs. Er zijn nieuwe combinaties ontstaan die weer samen gaan optreden. Neem je instrument mee of kom lekker luisteren!

8 april 2020: Pubquiz

Wegens succes opnieuw in ons programma: de jaarlijkse Pubquiz. De lokale politici laten zien wat ze weten van de Veenendaalse cultuur. Maar niet alleen de politic kunnen meedoen: alle Veenendalers zijn van harte welkom. Er zijn ook twee prijzen, één voor de beste politieke partij en één voor een “gewone”Veenendaler.

13 mei 2020: Cultuur van de onbekende sporten

Voetbal, schaatsen, wielrennen, wie kent deze sporten niet.
Maar weet u wat Hang-on is? Het is een survivalclub met een heel bijzondere achtergrond, beslist de moeite waard om daar meer over te horen. Erik de Heer, de oprichter gaat dat op deze avond doen.
Maar ook Frisbee, iedereen doet dat wel eens op het strand of op de camping maar weet u dat er vorig jaar in Veenendaal de Europese kampioenschappen Frisbee waren? Kom luisteren en laat u verrassen door verhalen over deze onbekende, bijzondere sporten.

10 juni 2020: Avond over Tsjechië/ Olomouc

De stedenband met Olomouc (Tsjechië) bestaat inmiddels 27 jaar! Jaarlijks vinden diverse uitwisselingen plaats tussen Olomouc en Veenendaal. Weet u welke? Tijdens deze avond hoort u dit en veel meer over Olomouc, ervaringen van deelnemers van uitwisselingen, muziek en literatuur. Kortom, een afwisselend en interactief programma met een Tsjechisch tintje!

Sponsors