Gedichtenroute

Er hangen op dit moment al veel gedichten in het centrum van Veenendaal. Een groot deel van deze gedichten zijn gerealiseerd door de commissie Gedichten op Muren. Ook de gedichten van scholieren die de afgelopen jaren de wedstrijd hebben gewonnen die de commissie organiseert hebben een plek gekregen aan een muur.

De commissie “Gedichten op muren!” heeft een folder gemaakt waarin de locaties van de gedichten staan, samen met wat achtergrondinformatie over de dichters. Deze folder is gratis af te halen bij de Stadswinkel in De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein én bij boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat. Ook in de meeste parkeergarages zijn ze wel te vinden in de folderdisplay. Met deze folder in de hand kunt u een wandel- of fietsroute langs de gedichten maken. De route start bij De Cultuurfabriek. De folder is hierboven te downloaden.

Bovendien is er een audiotour gemaakt. Ook die kan hier worden gedownload en op uw mobiel worden gezet om af te spelen. Onder begeleiding van de voormalige Stadsdichter Mats Beek loopt u dan de route en krijgt u extra informatie over de gedichten op muren in het centrum van Veenendaal. 

Meer weten over Gedichten op muren

Gedichten op Muren! is een commissie die er naar streeft gedichten te realiseren op muren in het centrum van Veenendaal (en indien zich dat voordoet daarbuiten). Veel gedichten (met een lichte toonzetting en een glimlach) hebben al een plek gevonden op de muren van panden, waarmee zij inhoudelijk vaak een relatie hebben. Er komen steeds nieuwe gedichten bij. Er is een wandel- of fietsroute uitgezet langs de meeste gerealiseerde gedichten, die in de vorm van een folder verkrijgbaar is. Jaarlijks is er ook een gedichtenwedstrijd voor 3-de klassers van de Veenendaalse VO-scholen. Ook de gedichten bij het Stationsplein, met daarop drie winnende 4 mei-gedichten van scholieren is een initiatief van Gedichten op Muren in samenwerking met de Stichting Oranjedag Veenendaal. Jaarlijks wordt het oudste gedicht verwijderd en het nieuwste gedicht toegevoegd. De huidige leden van de commissie zij Daphne Kalff (voorzitter), Peter Baten (penningmeester), Ingrid van der Velden (secretaris) en Jan van Weerden (realisatie en website).

De Commissie Gedichten op Muren bestaat uit Ingrid van der Velden, Peter Baten, Daphne Kalff en Jan van Weerden

Gedichten in centrum Veenendaal

De gedichten in het centrum van Veenendaal zijn allen in de openbare ruimte te bekijken. De gedichtenroute laat precies zien waar u ze kunt vinden en geeft wat informatie over de dichter. Bij elkaar zijn er nu 21 plaatsen waar gedichten zijn geplaatst. Van Kees Stip zijn er ook enkele gedichten geplaatst in De Cultuurfabriek. Neem eens de roltrap naar beneden en lees. Of kijk eens aan de achterkant van de roltrap in het restaurant beneden. 

 

Gedichtenwedstrijd VO-scholen

De commissie Gedichten op Muren werkt samen met de Veenendaalse VO-scholen. Leerlingen van het derde leerjaar kunnen jaarlijks aan een gedichtenwedstrijd meedoen. Het winnende gedicht krijgt een plek op een muur in Veenendaal. Inmiddels zijn er wedstrijden geweest met de volgende thema’s:

 • Op één lijn met Kees Stip? (2009-2010)
 • Hoezo 160 precies? (2010-2011)
 • Vriendschap (2011-2012)
 • Maak een Haiku (2012-2013)
 • Een cadeau (2013-2014)
 • Maak een rondeel (2015-2016)
 • Een nieuw begin (2016-2017)
 • Theater (2017-2018
 • Vrijheid (2018-2019)
 • De Toekomst is NU (2019 – 2020)
 • Samen (2020-2021)
 • Natuur (2021-2022)

De laatste jaren vindt de wedstrijd plaats tijdens de Nationale Poëzieweek in januari.

Gedichtenwedstrijd 2021/2022: Thema Natuur

De wedstrijd voor de leerlingen in het derde leerjaar van de scholen voor VO in Veenendaal werd gehouden tijdens de Nationale Poëzieweek.  Vier scholen deden mee dit jaar: CLV, Ichtus College, Het Perron en Rembrandt College. Er waren in totaal 162 inzendingen.

De scholen kregen van te voren een lesbrief met docentenhandleiding als eventuele hulp bij het laten maken van gedichten door de leerlingen.
Een jury bestaande uit drie personen koos uiteindelijk uit de acht genomineerden de winnaar. Dat was dit jaar Femke Schreuders met haar gedicht Grutto.

De jury bestond uit:

 • Dylan Lochtenberg – wethouder van Veenendaal
 • Wilco van Doorn – lid van het Stadsdichtersgilde Veenendaal
 • Samira Serghini – lid van het Stadsdichtersgilde Veenendaal

De zes genomineerden waren:

 • Jada Gerritsen – Het bos (Het Perron)
 • Florien Drost – naamloos (Het Perron)
 • Tjeerd van der Vlist – Gans (Ichthus College)
 • Femke Schreuders – Grutto (Ichthus College)
 • Thomas Prins – Van land naar land (Rembrandt College)
 • Merit Schlegel (Wolken (Rembrandt College)
 • Nada el Khoulati – De zon en de maan (CLV)
 • Fleur van der Let – Natuur (CLV)

De prijsuitreiking werd gedaan door Daphne Kalff van de commissie Gedichten op Muren. Ook dit jaar vond dat plaats in de grote zaal van Spectrum in het bijzijn van diverse medeleerlingen, docenten en ouders. Na de introductie van Daphne kreeg Wilco van Doorn, als lid van het stadsdichtersgilde de gelegenheid om een gedicht speciaal voor deze gelegenheid te presenteren. Vervolgens droegen alle aanwezige genomineerden hun eigen gedicht voor. De prijswinnaar werd bekend gemaakt door wethouder Dylan Lochtenberg, die samen met de andere juryleden delen uit het juryrapport voorlas. Femke Schreuders was door de jury met haar gedicht Grutto unaniem als winnaar gekozen uit alle inzendingen. Die bleken dit jaar van hoge kwaliteit te zijn. Blijkbaar was het thema ‘Natuur’ voor de leerlingen een goede inspiratiebron. Een deel van het juryrapport is te vinden in het boekje dat over deze wedstrijd is gemaakt en dat ook alle genomineerde gedichten bevat. Tot slot werden de juryleden bedankt voor hun inzet. Zie verder de beelden in bijgaande gallery.

Op termijn zal het winnende gedicht van Femke Schreuders verschijnen op een paneel aan de muur van Spectrum aan het Kees Stipplein.