30 september, 1-2 oktober 2022

Vrijdag 30 september gaan we beginnen!

Om 17.00 uur is de opening in de Cultuurfabriek. Daar zijn ook alle deelnemers vertegenwoordigd met een werk.
Er zijn 23 kunstenaars die  exposeren en/of hun atelier openstellen. Er zijn 14 adressen te bezoeken, waaronder twee verzamellocaties met meerdere exposanten: het Ronde Erf en de Kubus.

De routekaart kunt u hier downloaden als pdf. 

Routekaart Kunstroute 2022

We hebben ook een App met een (fiets)route. Deze is gemaakt in Spacetime Layers

Scan hier de QR-code als u de App wilt gebruiken op uw mobiel of klik op deze link. Vul daarna de code in:

NOCRNE

QR-code Spacetime Layers

U vind dan route en per adres wat informatie over de exposanten ter plekke.  

Op deze website vind u hieronder eerst alle kunstenaars vertegenwoordigd met een beeld van hun werk en een link naar hun eigen website. Daarna volgen tabbladen met meer informatie over de deelnemers. Doorscrollen naar beneden dus!

Hier vind u informatie over de deelnemende kunstenaars. Naast een korte beschrijving geven we ook een aantal voorbeelden van de geëxposeerde werken en de bereikbaarheidsgegevens. Klik op het betreffende tabblad met de naam van de artiest.  Let op: De informatie verschijnt onder dit lijstje met namen!

Anja Solokowski

Ideeën vormgeven

Ik ben Anja Sokolowski. Schilderen en tekenen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In de jaren 80 ben ik begonnen met het nemen van schilderlessen met olieverf. Later werd dat aquarelverf en daarna acrylverf. Dit bevalt mij het best en daar schilder ik nog steeds mee.
Af en toe maak ik een uitstapje naar de fotografie.
Schilderen geeft mij de vrijheid om iets nieuws te creëren.
Een ontdekkingsreis. Het idee wat ik in mijn hoofd heb vastleggen op een doek.
Landschappen blijven inspirerend voor mij. De vormen, kleuren, compositie.
Ik zoek naar spanning tussen realiteit en abstractie.
Kijken, kijken, kijken, aanpassen, net zo lang tot het klopt.
Uitdaging is het vinden van een goede balans tussen structuur en beeld. Dit levert een mooie spanning op en ruimte voor eigen interpretatie van de kijker.

Adres expositie:

Ronde Erf 6
3902 CZ Veenendaal

tel.: 0318-561251
e-mail: anjaski@kpnmail.nl
website: www.anjasokolowski.exto.nl 

Bert de Ruiter

Hoewel ik al jaren geïnteresseerd ben in beeldende kunst bleef het alleen bij studie. Maar op mijn 65e begon het toch te kriebelen en heb ik begin 2015 mijn eerste strepen op papier gezet.
Ik heb daarbij de uitdaging gezocht in het tekenen van realistische portretten omdat het tekenen van een goed herkenbaar portret waar concentratie en veel geduld voor nodig is, mij het meest aanspreekt.
Op dit moment ben ik bezig met een serie ‘Musici in het licht’. Een serie portretten van musici met hun instrument in tegenlicht getekend met wit krijt op zwart papier.
Een zoektocht in weglaten. Wat vullen je hersenen in zodat er toch een herkenbaar portret ontstaat. Verschillende docenten van de muziekschool De Muzen heb ik voor deze zoektocht mogen portretteren. Daarvoor mijn dank.
Graag laat ik tijdens de kunstroute een selectie zien uit deze serie.

Bezoekadres:

Savornin Lohmanstraat 138
3904 AW Veenendaal

tel.: 06 28202684
e-mail: deruiterbert1@gmail.com
website: www.bertderuiterportrettekenaar.nl

Bianca Werkhoven

Bibidesign is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby.

Al van kleins af aan schilder en teken ik alles wat ik zie of ben ik op een andere manier creatief bezig. Vooral wanneer ik experimenteer en er dan iets moois ontstaat geeft dat me superveel energie.
Inmiddels schilder ik al heel wat jaren. Ik hou van werken op doek met diepe inspirerende kleuren. Vaak warme kleuren die spreken en sprankelen. Ik werk voornamelijk met acrylverf, maar ik maak ook regelmatig een uitstap naar pastelkrijt of houtskool. Mijn werken laten zich lastig omschrijven, maar warm, intens, krachtig, dynamisch en energiek zijn termen die wel bij mijn schilderijen passen. Verwacht van mij geen landschappen of stillevens, ik uit mijn expressiviteit liever in prachtige bloemen, gezichten, dieren of abstracte voorstellingen.
Ik gebruik ook graag andere materialen in mijn schilderijen. Zoals Textiel zand maar ook Jute kom in enkele van mijn schilderijen tegen.
Mijn inspiratie komt vanuit de natuur, interessante mensen die ik heb ontmoet of soms juist door een goed gesprek.
De grootte van mijn werk varieert van doeken van 40 bij 40 cm voor de wat kleinere ruimtes tot doeken van bijvoorbeeld 150 bij 150 cm voor grotere wanden.
Met creatieve en kleurrijke groet,

Adres:

Noorderkroon 33
3902 VB in Veenendaal

Tel: 0318-541474
E-mail: info@bibidesign.nl
Website: www.bibidesign.nl

Carla van Laar

Opgegroeid in een gezin waar lappen en garens altijd voorhanden waren, volgde Carla van Laar ‘logischerwijs’ een opleiding Beeldende Kunst, met de nadruk op textiel. Kleur en textuur zijn hoofdkenmerken van haar werk. Ze werkt vrij intuïtief en is blij met onverwachte dingen, waardoor ze telkens nieuwe mogelijkheden ontdekt om haar creaties uit te werken.

Adres expositie:

Ronde Erf 6
3902 CZ Veenendaal

tel.: 0318526513
e-mail: carl.art@kpnmail.nl
website:

Cees Korver

Van jongs af aan is de natuur een grote inspiratiebron geweest voor Cees. Hij startte in 1965 met de opleiding Bloemsierkunst te Utrecht. Kunstgeschiedenis, schilderen, compositie- en kleurenleer waren een groot onderdeel van de studie. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en in 1971 werd hij Nederlands Kampioen Bloemsierkunst. Hij startte een eigen bedrijf en runde 30 jaar, met een grote passie voor het vak, zijn eigen bloemenwinkel in Veenendaal.

De verkoop van de winkel gaf Cees de kans om zich volledig te wijden aan de kunst. Als autodidact leerde hij zichzelf de verschillende schildertechnieken aan. Om zich verder te ontwikkelen volgde Cees enkele privélessen. Zijn specialisme is een combinatie van acryl- en olieverf. Zijn werk is de ene keer abstract, dan weer figuratief of impressionistisch. Maar altijd met een duidelijke eigen handtekening: de gevarieerde kleurencombinaties en vormentaal. De schilderijen hebben geen titel om de eigen waarneming van de kijker niet te beïnvloeden. Naast schilder is Cees ook beeldhouwer. Hij bewerkt hout tot de vorm compleet is en geeft dit daarna kleur.

Natuur speelt nog steeds een grote rol bij de totstandkoming van Cees zijn schilderijen. Hij schildert het liefst buiten in de tuin, omdat daar de kleuren en het licht het beste gevangen worden. In de natuur schilderen geeft hem ook de ruimte om zijn werk vanaf een grotere afstand te bekijken. Op die manier ontstaan soms geheel andere composities. Om inspiratie zit Cees nooit verlegen. Deze doet hij zowel fietsend door de natuur op, als tijdens het lezen van boeken. Ook reizen brengt hem op ideeën. Maar wat het onderwerp ook is, Cees verwerkt altijd zijn eigen gevoel hierover in het schilderij.

Cees zijn werk is tijdens diverse exposities te bewonderen. Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor hem is de Kunstroute Veenendaal. Hij wisselt dan graag met toeschouwers van gedachten over zijn schilderijen.

De expositieruimte is :

Boompjesgoed 217
3901 ME  Veenendaal 
Dit is tegenover het politiebureau en er is voldoende parkeergelegenheid.

tel: 0619675655
Email: ceeskorver@live.nl
Website: www.ceeskorver.nl

De Bombardon

De kunstenaars van het Kunstatelier van Reinaerde Veenendaal zijn dit jaar graag van de partij. Met verschillende materialen en technieken, tekenen en schilderen ze twee- en driedimensionaal. Ze maken naast schilderijen ook vogelhuisjes en houten schalen met prachtige beschilderingen. Hun figuratieve en abstracte werken zijn grappig, kleurrijk, authentiek en ontroerend.

De kunstenaars werken in opdracht en maken vrij werk. Hun werk wordt in de Bombardon geëxposeerd en verkocht. De kunstenaars doen regelmatig mee met exposities en andere evenementen in Veenendaal.

De Bombardon is onderdeel van Reinaerde en biedt werk aan mensen die begeleid werk nodig hebben.

Adres expositie:

De Bombardon
Kerkewijk 10B
3901 EG Veenendaal

tel.: 0318 580 310
e-mail: bombardon@reinaerde.nl
website: www.debombardon.net

Eric Reede

Veenendaal        1970 – 1990        Spelen, bedenken, ontwerpen van meubels, maken, timmeren, vol passie
Utrecht                1990 – 2000        Formele opleiding HRM en Kunstacademie met veel plezier en bier
Takayama           2000 – 2017        Cultureel ontdekken van eigen ideeën in Japan en samen plezier maken
Veenendaal        2017 –                  Spelen met wol, ideeën, kunst maken, samen maken met alle passie en plezier

Terug in Veenendaal en verbonden in de kunsten met wol en textiel.
Zonder terughoudendheid werk ik aan stukken die blijkbaar bij mij horen.
Op voorhand stel mij open voor het werk, en laat gebeuren wat het werk van mij vraagt.
Dat betekent vaak dat ik niet weet waar het heengaat. Het werk wordt er niet mooier op.
Het werk gaat eerst door de lelijkheid heen, om vervolgens haar schoonheid schuchter te tonen.
Kortom, mijn werk bevat filosofische gedachten die zich manifesteren in een werk.
Deels kan ik het uitleggen, deels kan ik dat niet. Ook aan u is de opdracht om het werk te duiden.
Ik nodig u dan ook van harte uit om naast alle andere plekken waar de kunstroute plaatsvindt, ook de mijne te bezoeken en met elkaar in gesprek te komen.

Adres:

Duivenwal 38
3901ZB Veenendaal

tel: 0630552118
e-mail: Reede52@yahoo.com
instagram: Eric Reede (@atelier_reede) • Instagram-foto’s en -video’s

Baumann en Baumann Glasfusen

Het is onze bedoeling om iets moois van glas te maken, iets waar je graag naar kijkt en altijd weer anders zal zijn door de lichtval, glas blijft verrassen.

Het is het altijd weer een spannend moment om na het stookproces de oven te openen en te ontdekken of het werk gelukt is: ”Glas blijft een natuurproduct, het kan anders uitpakken dan je bedoelde, maar dat kan ook in positieve zin zijn”. In ons atelier wordt alleen gewerkt met het glasmerk: Bulls Eye omdat dit fusingglas kwalitatief zeer goed is en een bijzonder mooi kleurengamma heeft.

Glasfusen is een hele oude techniek (waarschijnlijk al van 2000 jaar v.Chr.)
Nadat het glas gesneden is en in vorm gelegd  gaat het de oven in op een vooraf geprepareerde ovenplaat.
In de oven smelt (fused) het glas, dit proces duurt minimaal 22 uur op temperaturen tussen de  755 en 815  graden Celsius. Uiteindelijk zijn alle lagen en stukken glas samengesmolten tot één plat geheel. Hierna kan eventueel vorm gegeven worden aan het glas: dit wordt slumpen genoemd. Zo kan de platte samengesmolten plaat d.m.v. dit proces gaan “zakken” in een bepaalde vorm. Het werk gaat hiervoor in een mal opnieuw de oven in om gestookt te worden. Dit keer op een wat lagere temperatuur zodat het niet opnieuw smelt maar nu alleen van vorm verandert.

In het atelier bestaat de mogelijkheid om in overleg  een workshop te volgen met 4 personen. Werk in opdracht wordt uiteraard ook uitgevoerd. Contact opnemen kan altijd, voor meer informatie of om mogelijkheden te bespreken.

Het atelier is elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 geopend. Uiteraard is het ook mogelijk  om geheel vrijblijvend een afspraak te maken voor een bezoek.

Adres expositie:

Ronde Erf 6
3902 CZ Veenendaal

tel.: 0317-614111/06-21470286
e_mail: hbaumann@casema.nl
website: www.baumann-baumann.nl

Esther Radius

Esther Radius is met haar brede creatieve achtergrond en een specialistische opleiding in zeventiende-eeuwse schildertechnieken inmiddels een lokale bekendheid. Zij heeft zich ontwikkeld tot een succesvolle kunstenares en geeft middels schilderlessen haar vaardigheden en kennis door aan jong en oud in de regio. De doeken zijn allemaal op een linnen ondergrond met olieverf geschilderd. Haar passie ligt met name bij portretten en stillevens in haar eigen karakteristieke stijl.

In een paar jaar tijd is het onderdeel realistisch schilderen bij Esther uitgegroeid tot een omvangrijke groep enthousiaste deelnemers uit de hele regio en ver daarbuiten. Onder leiding van realistisch kunstenaar Esther wordt er lesgegeven in realistisch tekenen en schilderen met olieverf aan de hand van traditionele schildertechnieken zoals deze werden toegepast door de Hollandse Meesters. De cursus is bedoeld zowel voor beginners als voor degenen die al enige ervaring hebben met schilderen en de behoefte hebben om onder begeleiding hun vaardigheden te verbeteren en het eindresultaat naar een hoger niveau te tillen.

Iedere cursist kiest zijn eigen onderwerp en wordt op eigen niveau en naar eigen behoefte begeleid in het proces. Je kunt je eigen werk meenemen daarin en gecoacht worden of je begint een werkstuk waarbij je van het begin tot het eind, stap voor stap, wordt begeleid. Bij aanmelding volgt een intakegesprek, waarbij we aan de hand van je wensen een leerplan maken. Vervolgens krijg je een gratis proefles. Pas dan beslis je of je met de lessen wilt starten. Graag verwelkom ik u in mijn atelier.

Adres:

Atelier Petenbos
Petenbos 21
3904 BN, Veenendaal

tel.: 0644723822
e-mail: info@schildersmes
website: www.schildersmes.nl
Instagram: estherradius2878

Frits Stiemer

Ik ben Frits, 55 jaar en maak sinds meer dan 10 jaar schilderijen. Ik maak gebruik van acrylverf op linnen doeken.
Voor mij is kunst een combinatie van inspiratie en creativiteit en vanuit deze passie het zoeken naar voldoening. Ik ben graag creatief bezig en heb de behoefte om dat op een kunstzinnige wijze tot uiting te brengen. Tot op heden is dat in de vorm van schilderijen.
Belangrijk voor mij is dat ik iets maak vanuit een verlangen om uiting te geven aan datgene waardoor ik zo geboeid raak’. Soms is dat een volledig abstract beeld, maar het kan ook figuratief zijn, geïnspireerd door mensen, architectuur, interieur en kunst. Ik kan bijvoorbeeld enorm geboeid zijn en genieten van bepaald design meubelen, of architectuur uit de diverse decennia van de 20e eeuw. In het maken van kunst probeer ik wel mijn eigen weg te vinden.
Soms is het heel lang zoeken en nadenken over een volgend schilderij. Maar wanneer ik eenmaal een idee heb, dan laat ik het ook niet gemakkelijk los en begin ik er aan. Door die verschillende inspiratiebronnen en verschillende ideeën, zie je bij verschillende stijlen en technieken. De ene keer met streepjes, de andere keer met stipjes. Het kan eigenlijk alle kanten opgaan. Misschien een volgend jaar wel met andere materialen. We zullen het zien.
Ik hoop in ieder geval u/jou graag te zien en te spreken tijdens de kunstroute, dus kom gezellig langs in ‘de Kubus’.

Adres Expositie:

Spanjaardsgoed 5a
3901 HC Veenendaal

tel.: 0625586120
e-mail: fs.stiemer@outlook.com
website: https://www.frits-stiemer.nl

Gloria van Ewijk

Ik ben Gloria van Ewijk (45) en ik ben sinds 2011 beeldhouwer. Het werken aan een beeld vind ik inspirerend, omdat ik helemaal in het moment kom. Als ik in een flow zit, dan vergeet ik alles om mij heen. Ik ben geconcentreerd bezig om mijn energie over te dragen aan de steen. Ik probeer de steen tot leven te wekken. Het creatieproces doorloop ik bij elk beeld en dat is soms best uitdagend. Ik ga door verschillende fases die elkaar afwisselen zoals blijdschap, teleurstelling, inspiratie en soms frustratie. Aan het einde van de rit ben ik altijd tevreden, omdat ik mij laat leiden door de steen.

Ik werk op basis van mijn intuïtie
In het creëren van mijn beelden gebruik ik vooral mijn intuïtie en ik kijk naar wat er nodig is. Ik volg de vorm en ik probeer er achter te komen hoe ik het beeld uit de steen kan halen. In  mijn atelier in Fort Maarsseveen krijg ik altijd een flinke portie inspiratie door de natuur en de activiteiten op het Fort.

Beelden met een boodschap
Met mijn beelden wil ik anderen graag fascineren. De beelden zijn elegante statements met organische vormen. Een combinatie van het vrouwelijke en mannelijke, waardoor er een mooie balans is tussen kracht en kwetsbaarheid. Iedereen mag in de beelden zien wat ze willen. De beelden die ik maak hebben een boodschap. De beelden zijn vanuit die intentie gecreëerd en tot leven gewekt. De beelden kunnen een belangrijk onderdeel zijn van je levensverhaal, een mijlpaal of een bepaalde periode in je leven. Je kunt afscheid nemen, iets nieuws verwelkomen of iets benadrukken met een beeld. Op basis van kernwaarden, een boodschap of een emotie maak ik beelden in opdracht.

Transformatiekracht van een beeld
Beelden geven extra kracht aan jezelf en je omgeving. Ze vullen een ruimte met hun aanwezigheid, waardoor je jezelf blijvend kunt activeren door naar een beeld te kijken en te voelen wat het met je doet. Naast het beeldhouwen, ben ik een sociale ondernemer met twee bedrijven Life Impact Company en Grit Academy in Utrecht. Ook als coach en trainer ben ik bezig om mensen en bedrijven te helpen met hun transformatie.

Adres expositie:

Ronde Erf 6
3902 CZ Veenendaal

tel.: 0617399631
e-mail: Info@heart-collection.nu
website: https://www.heart-collection.nu

Heleen Nijland

Ik ben Heleen Nijland en woon aan de Dijkstraat 153, waar ik ook mijn atelier “Studio Helena” heb, naast ons huis in de tuin.

Ik boetseer al van kinds af aan en in de loop der jaren heb ik een aantal cursussen gevolgd, onder andere heel wat jaartjes hier in Veenendaal bij Hanneke Zwart. Daar heb ik veel technieken de revue zien passeren en ik heb er veel uitgeprobeerd, maar opbouwen met klei bleef toch mijn grote liefde. Hierdoor besloot ik zo’n twintig jaar geleden zelf een keramiekoven aan te schaffen en ben ik thuis begonnen. Eerst in ons omgebouwde schuurtje op ons vorige adres en toen we elf jaar geleden verhuisden naar de Dijkstraat en de schuur naast ons huis hebben omgebouwd tot atelier met wat meer ruimte, ben ik ook workshops gaan geven. Zo leuk om je passie te delen met anderen.

Ik maak veelal kleurrijke, tevreden vrouwenbeeldjes, maar ook vrolijke spulletjes voor in huis, zoals keramieken bloemen, kandelaars, vaasjes en wierookbranders. Chamotteklei, glazuren en acrylverf zijn mijn favoriete materialen. Ook hergebruik ik graag glazen flesjes en potten in combinatie met klei. Daarnaast vind ik het leuk om te schilderen, dit bijvoorbeeld ook weer samen met geboetseerde bloemen.

Een diepere betekenis zit er eerlijk gezegd niet achter mijn werk… Ik ben dol op bloemen en ik maak dingen waar ikzelf en hopelijk ook anderen blij van worden.
Derk Postma (Stadsdichter Veenendaal 2019-2021) verwoordde het verleden jaar tijdens zijn bezoek aan mijn atelier zo:

“Bij binnenkomst kijken talrijke gezichten
met een teint in pastel
mij stralend aan
wie vind dat kunst moet schuren
mist hier de grove korrel
maar wie voor de passie komt
vind vruchtbare grond
waarop een bloemrijke verzameling
tot bloei komt”

Bij zijn mooie en lieve woorden sluit ik mij volledig aan, iedereen is welkom in mijn fleurige atelier!

adres:

Studio Helena
Dijkstraat 153
3904 DD Veenendaal

tel.: 06 50408090
e-mail: heleen.nijland@gmail.com
website: www.studiohelena.blogspot.nl

Jochina van Kruistum

Portretten, vrouwfiguren, dieren en de natuur… Ik leg het allemaal graag vast op mijn doeken. Op mijn schilderijen breng ik de karakters en emoties van mijn modellen tot uitdrukking door levendig kleurgebruik en verfstreken. Hierbij speelt licht, kleur en contrast een grote rol.

Een emotie, beweging of tegenstelling geeft mij de inspiratie voor een nieuw schilderij. Door te schetsen, foto’s te maken en een studie te schilderen, groeien ideeën uit tot schilderijen. Ook maak ik graag portretten in houtskool van mens en dier waarin ik de essentie uitwerk en ook delen met een losse hand teken waardoor het accent op de essentie ligt en het ook duidelijk een tekening blijft. Ik hou van nieuwe technieken, onderwerpen en materialen uit te proberen waardoor mijn werk heel divers is en ik mezelf steeds weer een uitdaging geef. Portretten, zowel schilderijen als tekeningen, mag ik vaak in opdracht maken. Het is elke keer weer zo mooi om het karakter van het model levendig op papier of doek te zetten om een blijvende, unieke herinnering te mogen maken.

Dit jaar ben ik gevraagd om te komen schilderen in het museum tijdens de kunstroute. Het museum is deze dagen vrij toegankelijk en u krijgt een inkijk in mijn werkwijze. Ook laat ik diverse schilderijen zien. U bent van harte welkom.

Adres expositie:

Museum Veenendaal
Cultuurfabriek
Kees Stipplein 74
3901 TP Veenendaal

tel.: 0318-541219
e-mail: jochina1973@gmail.com
website: http://www.jochina.nl

Karin de Jonge

Karin in het atelier

Ik werk al heel wat jaren met klei. Klei is fantastisch om mee te werken, het is zowel een sterk als een kwetsbaar materiaal en de mogelijkheden zijn eindeloos.  

Ik ben begonnen als autodidact, maar kreeg na een aantal jaren behoefte aan een opleiding. Tijdens de opleiding ben ik steeds meer mijn eigen vorm en stijl gaan ontdekken. Het thema van mijn eindw

erk was ‘Gebroken aarde’ en ook nu is dit een belangrijk thema in mijn werk. De huid van veel mijn werkstukken hebben een ‘gebroken’ structuur. Het proces om dit zo te krijgen, heb ik nooit helemaal in de hand. Juist dat maakt het een spannend proces met veel verrassingen.

De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Dit komt terug in de organische vormen van mijn werk en in de aardekleuren en asglazuren die ik vaak gebruik. De Coronatijd heb ik gebruikt om veel te experimenteren, met vormen en met glazuren. Dit heeft geresulteerd in nieuw abstract werk en een aantal nieuwe glazuren, waarvan het Japanse

Shino glazuur en het bronsglazuur mijn mooiste ontdekkingen zijn.

Naast potten, kommen en schalen maak ik ook abstract werk en tuinbeelden. Voor het fijne werk en sieraden gebruik ik het liefst porselein.

Samen met Madeleine Last, viltkunstenares, hebben we vilt en keramiek als materialen gecombineerd. Het zachte van het vilt vormt samen met het harde van het keramiek een spannend en uitdagend geheel.
Wij vinden het erg leuk en inspirerend om ons werk te kunnen laten zien tijdens de Kunstroute en om uw reacties te horen. 

Keramiekatelier ‘De Vallei’
Bezoekadres: Valleistraat 144
3902 ZD Veenendaal

Contact:

tel. 0617574731
e-mail: katharinadejonge@gmail.com
website: www.katharinadejonge.nl

Kees Oosting

De geur van olieverf, mooie kleuren, penselen en een leeg doek. Dan stap ik in mijn eigen wereld en schilder ik een landschap of een stadsgezicht waar ik gelukkig van word. Ik ben Kees Oosting, een beeldend kunstenaar in hart en nieren. Een dromer, die in soms wel lelijke tijden wil wegvluchten in een anders gekleurde wereld. In mijn schilderijen kun je heerlijk fantaseren over een wereld waar je even mag stilstaan in de geur van het landschap of de schoonheid van ons verleden. De stilte en rust zijn bijna voelbaar in mijn schilderijen. Geïnspireerd door Umbrië, mijn tweede thuis, wil ik een wereld creëren waar je even niets hoeft. Waar je weg mag dromen uit een wereld van snel en moeten. In unieke schilderijen van hoge kwaliteit vertel ik mijn verhaal. Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat jij je eigen verhaal vindt in mijn voorstellingen. Ga met me mee op reis naar een wereld die we dreigen te vergeten.

Adres expositie:

De Kubus
Spanjaardsgoed 5a
3901 HC Veenendaal

tel.: 0654707406
e-mail: keesart@hotmail.com
website: https://www.keesart.nl

Leny Dillon

Leny Dillon woont en werkt als amateurkunstenaar in Veenendaal. Zij begon haar schilderlessen aquarelleren bij Anita Kwinten in 1996 in Veenendaal. Daarna volgde diverse workshops, veelal bij Wim Kroesbergen, waarbij het abstract schilderen in acryl steeds meer de overhand kreeg.
Abstractie is het overbrengen van het gevoel vanuit je hart. Intuïtief, spontaan en al spelend met kleur ontstaan de unieke werken. De natuur, de wereld om haar heen en het dagelijkse leven zijn haar inspiratiebronnen.
Door haarzelf niets op te leggen, een ‘leeg’ hoofd en muziek op de achtergrond, kreeg zij de gelegenheid vrij te werken en haar schilderijen te laten ontstaan. Zo heeft Leny haar artistieke kwaliteiten steeds verder kunnen ontwikkelen.
Dit heeft geleid tot een serie prachtige werken, uitgevoerd op een mooie kwaliteit linnen doeken.
Leny’s werk kan worden getypeerd als ‘expressief verstillend’. De vibrerende kleuren lijken van het doek te knallen, terwijl de werken tegelijkertijd een enorm verstillende werking hebben, wat een zeer boeiend contrast geeft in haar werk. Ze lijken symfonisch van vormvlakken, energetische sferen en ritmes… werelden op zich, die elk een verhaal vertellen. Laat u als kijker meevoeren en ervaar welke wereld er voor u opengaat.

Adres expositie:

Ronde Erf 6
3902 CZ Veenendaal

tel.: 06-19722044
e-mail: genldillon@gmail.com
website: www.lenydillon.nl 

Linette

Linette

Dit jaar zal ik in mijn atelier/galerie een thema expositie houden rondom het Waddengebied (UNESCO werelderfgoed).
Schilderijen, bronzen beelden en gedichten.
Geïnspireerd op dit unieke landschap, bedreigde vogels die afhankelijk zijn van brak water en water, lucht en leven.
Ik wil je in beleving meenemen en het verhaal en de liefde voor de Wadden met je delen!

Artist statement:

“Met mijn kunst bied ik een krachtige vorm van expressie voor wie je bent, wat je meemaakt en wat je bezielt. In een tijd van versnelling schep ik ruimte voor verstilling, verwondering en verdieping.
Zo wil ik de essentie in elk verhaal vangen en de toeschouwer verder brengen. Altijd is het verhaal hierin leidend. Door scherp te analyseren vertel ik in de kern waar het om gaat. Het leven zelf.

‘Kunst, omdat je leeft.’

Ritme, compositie, beweging en verstilling komen terug in mijn kunst.
Beelden in de openbare ruimte die een verhaal vertellen en als architectuur bewust in de omgeving zijn geplaatst. Schilderijen geïnspireerd op het waddengebied waarbij het lijnenspel de hoofdrol speelt.
Kunst is een moment in tijd, een bewustwording. Hierdoor geeft het ons houvast als de altijd aanwezige horizon.
Mijn kunst gaat over de momenten in tijd die we willen herinneren, of zouden moeten herinneren. Kunst maakt ons bewust wat voor ons belangrijk is en geeft daarmee houvast en richting.
Ik ben een gedreven ondernemende persoonlijkheid met een groot hart, een gevoelige ziel en analytisch brein. Mijn kracht ligt in het vertalen van het verhaal in beeld waarin ik me altijd richt op schoonheid. Daarbij komt dat ik meerdere ideeën kan samenvatten in een helder ontwerp met een duidelijke beeldtaal.
Je bent altijd welkom om me te ontmoeten om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.
Ik maak ook jouw wereld graag een beetje mooier.

Linette

Buurtlaan West 26
3905JR VEENENDAAL

tel. 0623914477
e-mail:  info@linette.nl

website: www.Linette.nl

 

 

Marije Kalshoven


Afgelopen jaar heeft mijn focus binnen Marije’s vooral op de kracht van de eenvoud gelegen. Hoe kan ik met zo min mogelijk, het maximale bereiken. Voor mij zit dat in de snelheid en kracht van een verfstreek, de emotie van een houding en minimale toevoeging om een karakter te creëren. 
Omdat veelzijdigheid (want één ding focussen vind ik ontzettend saai) niet los van mij is te zien, zijn er nieuwe illustraties gemaakt en ga ik ook geregeld op in de absolute uitbundig- en veelheid. Maximaal kleur, veel verschillende materialen en een veelheid aan patronen. Het één kan niet zonder het ander. 
De inspiratie ligt op straat, letterlijk. In alles zie ik vogels, andere dieren of dessins.

In de loop van de jaren heb ik mijn weg gevonden in wat bij mij past, heb ik de perfectionist in mij onder controle gekregen en kan ik in vrijheid creëren. Daaruit is ook de cursus ‘Alle Remmen Los’ ontstaan, waarin ik mensen help om op creatief gebied in hun kracht te staan. Kijk voor meer informatie op mijn website of neem gerust contact op.
Tijdens mijn expositie op de kunstroute laat ik graag zien hoe mijn ontdekkingstocht dit jaar is geweest, waarbinnen de essentie van het materiaal altijd het uitgangspunt is.

Adres expositie:

Spanjaardsgoed 5a
3901 HC Veenendaal

tel.: 06-24662021
e-mail: info@marijes.nl
Website: www.marijes.nl
https://www.instagram.com/marijekalshoven

Remon Kniest

Opgroeiend in het Noord Hollandse dorpje Ursem, is van jongs af aan de passie voor tekenen en schilderen begonnen. Thuis en op school was ik veel met mijn passie bezig en het duurde niet lang of ik ging in het dorp op de woensdagmiddag op tekenles bij landschapskunstschilder Jan Hollenberg. Een prachtige en leerzame tijd en toch stopte ik hiermee toen ik naar de middelbare school ging. Ik denk dat ik niet goed wist, wat ik met schilderen nu echt wilde. Wel wist ik dat het voor mij overweldigend was en nog steeds is.
Pas is mijn studententijd kwam het gevoel om meer te doen met het schilderen sterk opzetten. Hier ziet u dan ook werk uit die tijd naast het werk van de afgelopen tijd. Het is, zoals ik dan zelf zou zeggen, afwisselend verfijnd, ruig en ook abstract. Ik vond inspirerende voorbeelden die zelfs verlammend op me konden werken als Francesco Clemente, Cy Twombly en Ben Snijders. Steeds ben ik op zoek naar iets dat raakt. Een professioneel bestaan was nog niet voor mij weggelegd, ook wellicht omdat ik zelf ergens dacht dat dat niet voor mij zou kunnen.
Nu vele jaren verder is er nog altijd de zoektocht naar de treffende uiting van een emotie en (juist) niet zozeer het realiseren van een realistisch plaatje. Ook al ligt die perceptie bij sommige werken soms voor de hand. Volledig intuïtief te werk gaan, die geestestoestand, dat stadium, dan voel ik me één met het werk ongeacht de uitkomst. Vraag mij niet naar de reden van een werk. Het werk is er en ik probeer er een emotie mee uit te drukken voor dat moment. Ik ben benieuwd waar het me gaat brengen.

Adres expositie:

Spanjaardsgoed 5a
3901 HC Veenendaal

tel.: 0657349295
e-mail: remonkniest@hotmail.com
website: https://www.nomer.nl

Roeland Schweitzer

2HUMAN

De tentoonstelling 2HUMAN brengt je naar een wereld van mensen op zoek naar elkaar.
Zeker is het ook de zoektocht naar jezelf.
Naar wat ons verbindt en waardoor het misgaat. Vermogen én onvermogen.
Ruimtes als hoofdstukken in een roman:

Ontvangen
Kind en moeder
Buiten macht
Wees Kunstenaar

De “control rooms” van de mens blijken niet te werken, er loopt opeens een oorlog tussendoor. Wat nu?
Het verdriet in de wereld lijkt toe te nemen. Wat nu?
De mens lijkt zichzelf te vervuilen en te vernietigen. Wat nu?

Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Wie willen we zijn? Het manifest “Wees Kunstenaar” pleit voor zeven miljard kunstenaars, te beginnen met de maker, Roeland Schweitzer. Hij wil open leven, met liefde voor de natuur, voor punt en lijn, voor kleur en vorm, voor beweging en stilte. Eenvoudig, met muziek, literatuur, dans en kunst. De weg van hard naar zacht.

Is kunst echt het antwoord? Of gaat het om innerlijke kracht en ons oergevoel van verbondenheid met onze bron? Is het terug naar de moederschoot of juist vooruit naar de schoot van moeder aarde?
Kun je met een punt en een lijn de wereld redden?
Is dat alles én is het genoeg?

Wat is het verband? Wat zijn antwoorden? Ik ben kunstenaar, wat kan ik doen? Schoonheid en poëzie zoeken en delen. Ook voor mezelf.
Tegelijkertijd gaat het over verf en kleur, abstractie en figuratie.

In mijn geweldige atelier in de Ritmeesterfabriek toonde ik in september 2021 een overzicht. Daarna kon ik veel nieuw werk maken.
In juni ontdekte ik een manier om samenhang aan te brengen.

2HUMAN
Ontvangen

Van harte welkom.

Adres:

Ritmeesterfabriek
Tussen Kerkewijk 65 en 67 – borden 2HUMAN volgen
Parkeren: Vijftien Morgen 4

Credits:
Katri Schweitzer Kranenburg, Hans Laban,
Beatrijs en Nico Schweitzer en tientallen kunstenaars.

ook op zondag 25 september, 11 – 17 uur

tel.: 0651 108 190
e-mail: roeland@schworks.nl
website: www.schworks.nl

Sander van Laar

Sander is autonome kunstfotograaf die de focus legt op beeldbewerking en bloemsierkunst.
De nieuwe meester / digitale bloemist van Veenendaal. Zijn werken zijn al wereldwijd gezien en gekocht o.a. Duitsland, België, Spanje, Indonesië en Amerika. In 2017 won hij de award de “Grote Paul Huff” voor zijn kunsten. 
Vergeet de bloemenschilderijen van oude meester Jan Davids maar en kom genieten van de hedendaagse bloemkunstwerken van Sander van Laar. Als de oude meesters de technologie beschikbaar hadden gehad van nu, zou dit het soort werk zijn dat ze zouden produceren.

Adres expositie:

De Kubus
Spanjaardgoed 5a,  Veenendaal
(boven verdieping) 

tel.: 0648929010
e-mail: Pixellaar@gmail.com 
website: http://www.sandervanlaar.nl

Sander Veen

Sander Veen is een kunstenaar uit Veenendaal.
Hij maakt vooral abstracte werken – soms in serie, soms los van elkaar.
Hij maakt veel gebruik van pigmenten, oliën en olieverf. Hiermee experimenteert hij graag om het mooiste uit het schilderij te krijgen – van effecten tot kleurcombinaties. Zo verandert hij steeds van stijl. Toch blijft u de hand van Sander Veen in de schilderijen zien.
Soms schildert hij ook met acryl of gebruikt hij verdikkingsmiddelen in zijn werken. Dit veelal op paneel, maar ook op canvas.
Sander is al lang bezig met tekenen en schilderen, al van kinds af aan. Hij maakte toen vooral veel tekeningen van fantasiefiguren en cartoons. Pas op latere leeftijd begon hij te schilderen, zo rond zijn 25ste. Eerst was dit nog niet echt serieus, af en toe maakte hij eens wat. Pas na zijn 30ste is hij echt serieuzer gaan schilderen. Dit kwam ook door de opdrachten die hij kreeg. Er hangen dan nu ook al veel schilderijen van hem bij anderen aan de muur.
Op zijn 40ste kreeg Sander eindelijk een eigen atelier, een klein zoldertje boven een ander atelier. Nu kon hij beter laten zien wat hij maakte. Sinds kort heeft hij een atelier aan huis. Nu kan hij dan eindelijk vanuit huis heerlijk aan de slag.

Eenvoudlaan 6a
3901SP Veenendaal

tel: 0636424278
e-mail: sanderv1@hotmail.com
website: Sander Veen Art (sanderveen-artshop.nl)

Yvonne van Hoogstraten

Na 5 jaar fijnschilderacademie werk ik nu al jaren voornamelijk in opdracht. Dieren zijn mijn favoriete onderwerp.
Als de eigenaar in het schilderij de specifieke kenmerken en eigenschappen van zijn dier herkent, is mijn opdracht geslaagd.
Ik werk het liefst met olieverf op paneel, soms op doek. Meestal schilder ik miniaturen, ca. 10 x 10 cm, of zelfs kleiner. Ook schilderijtjes voor poppenhuizen zijn mogelijk.

Adres expositie:

Ronde Erf
3902 CZ Veenendaal

tel.: 
e-mail: yvanhoogstraten@gmail.com
website: Yvonne van Hoogstraten – Welkom (exto.nl)

 

Kunstroute 2021 groot succes!

Op 1 oktober was de opening van de Kunstroute, dit keer zowel in Grand Café DownTown als voor de deur van de Cultuurfabriek.

Eerst werd om 17.00 uur in DownTown een introductie en dankwoord uitgesproken door Annemiek Vink, voorzitter van de Commissie Kunstroute Veenendaal. Derk Postma las  als stadsdichter een vers gedicht voor dat als onderwerp de kunstroute had. Daarna werd de expositie van de Soroptimisten in DownTown geopend door Wethouder Lochtenberg. Aansluitend maakten we onder aanvoering van de wethouder en zijn twee lijfwachten een wandeling over het bruggetje over de Brouwersgracht en over het Stipplein naar de Cultuurfabriek, alwaar een lint doorgeknipt moest worden om de Kunstroute te openen. In de kubus was de expositie te zien van werken van alle deelnemende kunstenaars. De meeste deelnemers waren aanwezig en zij konden onder het genot van een drankje de werken bekijken van hun collega’s. 

Aansluitend werd om 18.00 uur de speciale tentoonstelling van Martijn Versteeg, die ook deelnemer is aan de Kunstroute, in Museum Veenendaal geopend.

Ondanks de regen werden de ateliers op zaterdag en zondag behoorlijk goed bezocht. Er waren 32 deelnemers op 17 locaties. Zie hieronder een impressie van de opening (klik op ‘show slideshow’).

De foto’s zijn gemaakt en ter beschikking gesteld door Theo Hendriks.  

 

 

 

 

Meer weten over Kunstroute Veenendaal?

De kunstroute Veenendaal is een jaarlijkse expositie c.q. atelierroute van (semi)professionele beeldende kunstenaars in Veenendaal en directe omgeving, gedurende een weekend in september of oktober.  Vanaf het begin organiseert het KunstPlatform de jaarlijkse Kunstroute Veenendaal. Tijdens dit evenement stellen ongeveer 30-40 professionele kunstenaars hun ateliers een weekend open voor de inwoners van Veenendaal. Een aantal beeldende kunstenaars exposeert op een gezamenlijk adres. In 2019 was dat o.a. in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost en in de Tattooshop in het centrum van Veenendaal.

Het weekend van de Kunstroute start vaak met een expositie van alle deelnemers in de Cultuurfabriek.

De Commissie Kunstroute Veenendaal bestaat op dit moment uit v.l.n.r. Biek van Galen, Gea Breeschoten, Martijn Versteeg, Annemieke Vink en Jan van Weerden

Secretariaat:

Annemieke Vink
telefoon: 06 343 75750
mail: kr@kunstplatformveenendaal.nl

Sponsors