27, 28 en 29 september

Kunstroute 2019 groot succes!

Tijdens de aftrap in de Cultuurfabriek op vrijdag 27 september j.l. bleek al dat er veel belangstelling was. De hal stroomde vol. Iedereen werd gecontroleerd door twee speciale bewakers in zeer imposante kostuums. Er was een introductie van Annemieke Vink. Daarin werden de deelnemende kunstenaars bedankt en werd ook verteld dat Kunstplatform Veenendaal een nieuwe stap heeft gezet in de integratie van haar activiteiten. Er is een nieuwe website, waarop alle activiteiten zijn terug te vinden. Jan van Weerden liet vervolgens zien hoe de App voor de Kunstroute kon worden geïnstalleerd. Deze App voor de Kunstroute is uniek voor Veenendaal en zal nog worden gevolgd door een App voor Gedichten op Muren en voor Theater bij de Buren. Met veel kabaal werd vervolgens de Wethouder voor Cultuur in een winkelkarretje binnengereden door de beveiligers. Hij opende de tentoonstelling en daarmee de Kunstroute door een blauw zwaailicht aan te zetten.

De meeste deelnemende artiesten waren aanwezig en zij konden onder het genot van een drankje ook enkele werken bekijken van hun collega’s. Die waren opgesteld in de tijdelijke tentoonstelling in de Cultuurfabriek. Zie de foto’s in de gallery op de pagina Kunstroute (fotografie: Theo Hendriksen)

Ondanks de regen werden de ateliers op zaterdag en zondag behoorlijk goed bezocht. In de Cultuurfabriek waren er presentaties van vergulden en marmeren door resp. Marieke de Groot en RIck van de Pol.

.

De Kunstroute Veenendaal is een jaarlijkse tentoonstelling c.q. atelierroute van professionele beeldende kunstenaars in Veenendaal en directe omgeving gedurende een weekend in september of oktober.

Voor meer info:

Secretariaat:
Annemieke Vink
Tel. 0634375750

of stuur een bericht naar:

info@kunstrouteveenendaal.nl

Kunstroute 2019

Annemarie Reijbroek

Keramiek is tegenwoordig mijn grote hobby. Ik heb dit jaar in Gouda het Oriëntatiejaar Keramiek gevolgd en mijn technieken kunnen verbeteren. Daarnaast maak ik nog steeds kleine collages van mijn oude werk.

Op kunstmarkten in de omgeving en daarbuiten verkoop ik met trots mijn keramiek en mijn collages.

Ik hoop u te ontmoeten in Veenendaal Oost.

website: http://www.annemariereijbroek.nl/

expositie: Het Ontmoetingshuis, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

 
 

Baumann en Baumann Glasfusen

In 2003 zijn wij ons gaan interesseren in glasfusen. Het begon bij Steef Hendriks, kunstenaar in glasfusen, die ons het nodige heeft geleerd en al vrij snel daarna werd een eigen atelier ingericht aan de Ericalaan in Rhenen, met de nodige uitrusting zoals o.a. een glasoven. Inmiddels is het atelier en de buitenruimte (tuin) rondom het atelier gevuld met diverse objecten zoals schalen, sieraden, glashangers, raamdecoraties, of objecten van glas gecombineerd met steen. Diversiteit is er genoeg, niet alleen in vorm maar ook in grootte en kleur. In de afgelopen jaren zijn beiden een eigen stijl gaan ontwikkelen. Dit zie je vaak in het werk terugkomen, de één houdt van golven en water, de ander werkt meer in rechte lijnen. Toch worden er ook samen werken gemaakt, wat tot verrassende combinaties leidt.

Glasfusen is een hele oude techniek (waarschijnlijk al van 2000 jaar v. Chr.).
Nadat het glas gesneden is en in vorm gelegd gaat het de oven in op een vooraf geprepareerde ovenplaat.
In de oven smelt (fused) het glas, dit proces duurt minimaal 22 uur op temperaturen tussen de 755 en 815 graden Celsius. Uiteindelijk zijn alle lagen en stukken glas samengesmolten tot één plat geheel. Hierna kan eventueel vorm gegeven worden aan het glas: dit wordt slumpen genoemd. Zo kan de platte samengesmolten plaat d.m.v. dit proces gaan “zakken” in een bepaalde vorm. Het werk gaat hiervoor in een mal opnieuw de oven in om gestookt te worden. Dit keer op een wat lagere temperatuur zodat het niet opnieuw smelt maar nu alleen van vorm verandert.

Het is het altijd weer een spannend moment om na het stookproces de oven te openen en te ontdekken of het werk gelukt is: ”Glas blijft een natuurproduct, het kan anders uitpakken dan je bedoelde, maar dat kan ook in positieve zin zijn”. In ons atelier wordt alleen gewerkt met het glasmerk: Bulls Eye omdat dit fusingglas kwalitatief zeer goed is en een bijzonder mooi kleurengamma heeft.

Het is onze bedoeling om iets moois te maken, iets waar je graag naar kijkt en altijd weer anders zal zijn door de lichtval, glas blijft verrassen.

In het atelier bestaat de mogelijkheid om in overleg een workshop te volgen met 4 personen. Werk in opdracht wordt uiteraard ook uitgevoerd. Contact opnemen kan altijd, voor meer informatie of om mogelijkheden te bespreken. Het atelier is elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 geopend. Uiteraard is het ook mogelijk om geheel vrijblijvend een afspraak te maken voor een bezoek.

Erik en Justa Baumann

website: www.baumann-baumann.nl

expositie: Galerie Verfijnd, Patrimoniumlaan 22, 3904 AD Veenendaal 

 
 

Bernadette van Vliet

Bernadette van Vliet (1963), autodidact, sinds 2010 bezig met het maken van houtsculpturen.
Grote passie voor (loof)hout, in de vorm van oude stukken waarin een verhaal verborgen zit.
Zij geeft het een tweede leven in zowel figuratieve als abstracte sculpturen.
Het maken van een houtsculptuur is voor haar een ontdekkingstocht, ze werkt intuïtief met het hout als leidraad.

Website:  www.houtsculpturendetshout.nl

Expositie: The Shop – Tattoo All Stars, Achterkerkstraat 24, 3901 DS Veenendaal

Biek van Galen

Biek van Galen is een beeldhouwer die vooral abstracte beelden maakt uit diverse steensoorten en metalen.

In zijn vroegere werk waren vaak menselijke vormen de inspiratiebron voor zijn beelden, nu is het meestal de steen zelf, of de combinatie van steen en andere materialen, die mede bepalen wat het uiteindelijke beeld gaat worden.
Het is telkens weer een geweldige uitdaging om in de enorme voorraad stenen bij de beeldhouwwinkels, juist dié steen te vinden die, door vorm en kleur, direct al tot de verbeelding spreekt. In het atelier begint dan het proces van eindeloos om de steen heen draaien, van alle kanten bekijken en bevoelen, tot het magische moment dat de eerste beitelslag de steen voorgoed verandert en geleidelijk het beeld tevoorschijn komt.

Biek heeft een aantal jaren beeldhouwlessen gevolgd bij de Veenendaalse beeldhouwer Hanneke Zwart en werkt nu vanuit zijn atelier in de tuin achter zijn woning.

Sinds begin dit jaar geeft Biek les aan een groep enthousiaste beeldhouwers in een schoollokaal aan het Ronde Erf in Veenendaal.

Ook maakt hij deel uit van 14Karaats, een kunstenaarscollectief dat beeldenroutes maakt in het landschap. Daar heeft hij al een aantal keren grote, meestal metalen beelden of installaties gemaakt die een verbinding aangingen met de plek.

Bezoekers worden ontvangen in eigen atelier en tuin waar de beelden worden tentoongesteld.
In de overkapping achterin de tuin zijn schilderijen en objecten te zien van echtgenote Wendy Ficker.

Biek van Galen

Website: www.beeldenvanbiek.com

Expositie:

Atelier Biek van Galen, Groenelaan 52, 3904KW Veenendaal

 
 

Cees Korver

Van jongs af aan is de natuur een grote inspiratiebron geweest voor Cees. Hij startte in 1965 met de opleiding Bloemsierkunst te Utrecht. Kunstgeschiedenis, schilderen, compositie- en kleurenleer waren een groot onderdeel van de studie. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en in 1971 werd hij Nederlands Kampioen Bloemsierkunst. Hij startte een eigen bedrijf en runde 30 jaar, met een grote passie voor het vak, zijn eigen bloemenwinkel in Veenendaal.

De verkoop van de winkel gaf Cees de kans om zich volledig te wijden aan de kunst. Als autodidact leerde hij zichzelf de verschillende schildertechnieken aan. Om zich verder te ontwikkelen volgde Cees enkele privélessen. Zijn specialisme is een combinatie van acryl- en olieverf. Zijn werk is de ene keer abstract, dan weer figuratief of impressionistisch. Maar altijd met een duidelijke eigen handtekening: de gevarieerde kleurencombinaties en vormentaal. De schilderijen hebben geen titel om de eigen waarneming van de kijker niet te beïnvloeden. Naast schilder is Cees ook beeldhouwer. Hij bewerkt hout tot de vorm compleet is en geeft dit daarna kleur.

Natuur speelt nog steeds een grote rol bij de totstandkoming van Cees zijn schilderijen. Hij schildert het liefst buiten in de tuin, omdat daar de kleuren en het licht het beste gevangen worden. In de natuur schilderen geeft hem ook de ruimte om zijn werk vanaf een grotere afstand te bekijken. Op die manier ontstaan soms geheel andere composities. Om inspiratie zit Cees nooit verlegen. Deze doet hij zowel fietsend door de natuur op, als tijdens het lezen van boeken. Ook reizen brengt hem op ideeën. Maar wat het onderwerp ook is, Cees verwerkt altijd zijn eigen gevoel hierover in het schilderij.

Cees zijn werk is tijdens diverse exposities te bewonderen. Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor hem is de Kunstroute Veenendaal. Hij wisselt dan graag met toeschouwers van gedachten over zijn schilderijen.

Website : www.ceeskorver.nl

Expositie: Het Ontmoetingshuis, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

 
 

De Bombardon

Louis van Rhijn, Jeanine van der Linden, Johan Sukkel, Anne Lammers, Daniëlle van Dieren, Wil van Stuivenberg, Amber Schriekenberg, Daniël Fuhres, Rooslinde Slootjes, Renée Vink en Sanne Bos zijn de kunstenaars van het kunstatelier van de Bombardon.  Met verschillende materialen en technieken tekenen en schilderen ze twee en driedimensionaal: schilderijen, schilderen op torso’s en vogelhuisjes enz. Hun figuratieve en abstracte werken zijn grappig, kleurrijk, authentiek en ontroerend.

De kunstenaars werken in opdracht en maken vrij werk. Hun werk wordt permanent tentoongesteld in de galerie van de Bombardon tezamen met keramieken beelden van atelier De Wijde Doelen uit Utrecht. De kunstenaars doen mee aan exposities buiten de Bombardon o.a. in gemeentehuis, Gelderse Vallei Ziekenhuis en gezondheidscentra.

De Bombardon

De Bombardon is onderdeel van Reinaerde en biedt werk aan mensen die begeleid werk nodig hebben. De Bombardon is een bruisende onderneming met een bakkerij waarin heerlijke producten op ambachtelijke wijze worden bereid, een koffiecorner, textielatelier, een feestwinkel met verkleedkleding  en een cadeauhoek met duurzame artikelen. Daarnaast is er een kunstatelier, kunstuitleen en een galerie.

website: www.debombardon.net

expositieadres: De Bombardon, Achterkerkstraat 14, 3901 DS  Veenendaal

Esther Radius

In dit herdenkingsjaar, 350 jaar na het overlijden van Rembrandt, kan en mag ze niet ontbreken. Dit omdat juist haar werk gebaseerd is op de methodiek die hij toepaste. Gebruikmakend van licht en donker en de opbouw van haar werk is ontwikkeld op de techniek die Rembrandt toen hanteerde.
Zij heeft zich bekwaamd tot een succesvolle kunstenares en geeft middels schilderlessen haar kennis en vaardigheden door aan jong en oud in de regio. De doeken worden hoofdzakelijk in opdracht gemaakt maar er is ook een aanbod van vrij werk deze zijn allemaal op een linnen ondergrond met olieverf geschilderd. Haar passie ligt met name bij portretten en stillevens in haar eigen karakteristieke stijl.Je ziet daar een aanzienlijk aanbod van in haar atelier.
In een paar jaar is het onderdeel realistisch schilderen bij Esther uitgegroeid tot een begrip met een omvangrijk groep enthousiaste deelnemers uit de hele regio en zelfs van ver daar buiten. Onder leiding van realistisch kunstenaar Esther wordt er les gegeven in realistisch schilderen met olieverf aan de hand van traditionele schildertechnieken. De cursus is bedoeld zowel voor beginners als voor degenen die al enige ervaring hebben met schilderen en behoefte hebben om onder begeleiding hun vaardigheden te verbeteren en het eindresultaat naar een hoger niveau te tillen.Iedere cursist kiest zijn eigen onderwerp. Je kunt je eigen werk meenemen en daarin gecoacht worden.
Ze heeft zich tevensgespecialiseerd in het maken van sculpturen. Ook hierin bestaat de mogelijkheid om een workshop te volgen. Ontdek het zelf tijdens de kunstroute in haar atelier.

website: www.schildersmes.nl

expositieadres: Atelier ‘Petenbos ‘, Petenbos 21, 3904 BN Veenendaal

 
 

Frits Stiemer

‘Het maken van schilderijen doe ik vanuit een verlangen om uiting te geven aan datgene waardoor ik zo geboeid raak’. Het is zogezegd de expressie van mijn wezen, meer dan werken vanuit emotie.  

Ik ben ooit begonnen met het schilderen van kubussen in allerlei vormen en kleuren, die je oneindig kunt variëren en mooi passen in allerlei interieur. Later ben ik meer figuratieve werken gaan maken.  

Inspiratie voor het maken van een schilderij vind ik voornamelijk in mezelf. Meestal heb ik een bepaald idee voor een schilderij in mijn hoofd en zoek ik het juiste beeld in mijn omgeving of op internet. Op een ander moment kom ik zomaar iets tegen en raak ik daardoor geïnspireerd, zoals een gebouw, een foto van een balletdanser of een klein object. Ik heb mij ooit laten inspireren door lego steentjes en maakte een schilderij van een fictieve stad. 

Spreken we van “stijl”, dan laat ik mij voor het maken van mijn schilderijen inspireren door kunst en architectuur van in het bijzonder de jaren 1900-1950. Die inspiratie is in al mijn werken terug te vinden, maar heb ik geprobeerd hierin een eigen weg te vinden en een eigen stijl te ontwikkelen. Ook al zie je bij mijn werken verschillende uitingen, van kubussen tot figuratief, er zijn toch veel verbanden te zien. Het één ontstaat uit het ander. 

Wat brengt het mezelf? Het is de passie om te willen creëren. En dat krijgt uiteindelijk resultaat. Ik ben autodidact en werk op de zolder van ons huis, een krappe plek naast de wasmachine, drogend wasgoed en veel rommel.  

 

Al mijn schilderijen zijn te vinden op mijn website, www.frits-stiemer.nl, maar u bent ook van harte uitgenodigd een bezoekje te komen brengen.  

website: www.frits-stiemer.nl

expositie: Het Ontmoetingshuis, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

 
 

Hans Demoet

Het is 26 jaar geleden dat ik ben gestopt met schilderen, nu ben ik een jaar of vier weer begonnen. Ik schilder alles van insect tot het universum en ben niet gebonden aan één thema. Het formaat waarop ik schilder varieert van heel klein tot heel groot. Mijn werkplaats ik thuis, mijn technieken zijn penseel, eetbestek dat ik verbuig, tot smeertechniek. Ook schilder ik heel verfijnd tot op het fotografisch af. Mijn voorkeur is olieverf, droog en nat. Ik gebruik voor fotografisch schilderen satésticks, om in het detail te kunnen schilderen. Ik gebruik een speciale bril die 8×8 vergroot. Om te glaceren gebruik ik lijnzaadolie en als transparant gebruik ik speciale verfverdunner. Het schilderen is een goede vorm van tijdverdrijven, het is een van de hobby’s die ik heb.

website: www.zestuo.nl/album

expositieadres: PWA-park 24, 3905 DB, Veenendaal 

 
 

Hans van Leeuwen

Na een jaartje te hebben overgeslagen om mijn collega’s eens te bezoeken doe ik dit jaar weer graag mee met de Veenendaalse kunstroute. In het verstreken jaar heb ik gewerkt met enkele thema’s n.l.  portretten van dames met grote hoeden en abstracties van de seizoenen.

Met een aantal van deze schilderijen heb ik geëxperimenteerd door textuur aan te brengen op of onder de verflagen en het gebruiken van verf uit spuitbussen. Dit geeft een verrassend en interessant resultaat. Ook heb ik geëxposeerd in een kustplaats maar deze werkstukken zijn gejat. Ik vat het maar op als een compliment, de dader(s) vonden het werk waarschijnlijk mooi genoeg om al die moeite te doen. Graag verwelkom ik u in mijn atelier.

Hans van Leeuwen

website: www.atelier-nachtegaal.com

expositieadres: Nachtegaal 20, 3906 NV  Veenendaal

 
 

Heleen Nijland

Ik ben Heleen Nijland en woon aan de Dijkstraat 153, waar ik ook mijn atelier ‘Studio Helena’ heb in de tuin. Als meisje van tien ben ik via het buurtcentrum in Spijkenisse in aanraking gekomen met klei en die liefde is altijd gebleven. Ik heb een aantal cursussen gevolgd, onder andere heel wat jaartjes hier in Veenendaal bij Hanneke Zwart, waar ik veel technieken de revue heb zien passeren en ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, maar klei bleef toch mijn grote liefde. Daarom heb ik meer dan tien jaar geleden zelf een keramiekoven gekocht en ben ik thuis begonnen. Eerst in ons omgebouwde schuurtje op de Linge en toen we zeven jaar geleden verhuisden naar de Dijkstraat en de schuur hebben omgebouwd tot atelier met wat meer ruimte, ben ik ook workshops gaan geven. Zo leuk om je passie te delen met anderen.

Ik maak graag kleurrijke, tevreden vrouwenbeeldjes in alle soorten en maten. Chamotteklei en acrylverf zijn mijn favoriete materialen, omdat ik dan alles precies zo kan maken zoals ik het in mijn hoofd heb, vooral de kleurnuances zijn goed uitvoerbaar zo. Ook vind ik het leuk om wegwerpmateriaal zoals blikjes en flesjes nieuw leven in te blazen met klei en verf. Bij binnenkomst in mijn atelier valt het ongetwijfeld op dat ik gek ben op bloemen.

De laatste tijd ben ik ook aan het werk met glazuur. Hier maak ik vooral kleinere voorwerpen mee, bijvoorbeeld wierookbakjes of hangers. Het verrassende effect als je de oven opent vind ik hier erg leuk aan. Kortom, alles wat ik maak… tsja… er zit eigenlijke geen diepere betekenis achter, ik maak gewoon ‘dingen’ waar ikzelf en hopelijk ook andere mensen vrolijk van worden.

website: www.studiohelena.blogspot.nl

expositieadres: Studio Helena, Dijkstraat 153, 3904 DD Veenendaal

Ida Abels

Ida Abels tekent, schildert, aquarelleert, boetseert en beeldhouwt in steen.

Na VWO, PABO en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Creatieve Handvaardigheid brak er bij mij een afwisselende periode aan van huwelijk, kinderen en werken in diverse ontwikkelingslanden. Het was geweldig om telkens opnieuw te ervaren dat creativiteit een geweldige mogelijkheid kan zijn om jezelf met anderen te verbinden dwars over en door cultuur- en landsgrenzen heen.

Na deze lange periode van artistiek leven te midden van uiteenlopende culturen en religies wereldwijd, ben ik, eenmaal weer terug  met het gezin in Nederland, aan de Universiteit Theologie en Maatschappij gaan studeren. Daarna was ik als geestelijk verzorger werkzaam bij de Veteranenzorg. Mijn kennis van en ervaring met diverse landen kwam goed van pas en ook toen bleek creatief geloven een goede invalshoek te zijn!

Sinds mijn pensioen is er weer een nieuwe tijd aangebroken. Hoe dan ook, de vraag naar de werkelijke essentie van het leven blijft me bezig houden en die zoektocht kan, artistiek gesproken, nog steeds alle kanten opgaan!

website: www.ida-abels.nl

expositieadres: Walenburg 3, 3904 JM Veenendaal

Jan van de Pavert

Fotografie heeft mijn hele leven al mijn belangstelling gehad. Mijn eerste ervaring is die van een schoolreisje naar Berg en Dal, de Heilige Landstichting waar ik de camera van mijn ouders mocht meenemen. Maar toen fotografie digitaal ging ben ik me meer gaan verdiepen en heb diverse exposities en fotoboeken verslonden; hoe doen anderen dat? De twee grote namen die mij geïnspireerd hebben zijn Werry Crone (1955) en Klaus Baumgärtner (1948-2013). De dingen in het gewone leven zien en vastleggen. Daarnaast ontwikkelde zich een fascinatie van lijnenspel in de omgeving waar ik leef, woon en bezoek. Als verpleegkundige en pastor kwam ik veel in aanraking met de rituelen voor en na het sterven van mensen. Het boeit me. Daardoor ben ik ook regelmatig te vinden op een (oude) begraafplaats om deze onderbelichte cultuur te zien en te genieten van de verstilling aldaar. Mijn hobby fotografie combineer ik graag met treinen. Al deze facetten wil ik graag delen met de bezoeker. Welkom!

website: www.vandepavertkunst.nl

expositieadres: GRIP interieurprojecten, Newtonstraat 19B, 3902 HP Veenendaal

Jacqueline Lincewicz

Beste potentiele Kunstroute-bezoeker.

Op de Dieze in Veenendaal-West bent u welkom in mijn huis en atelier. Ik maak mozaïekkunst met tegels, kralen, glas, en al wat ik maar tegen kom en kan gebruiken.

Mijn mozaïek-schilderijen of –tableaus ( het is maar net hoe je het noemen wil) zijn unieke blikvangers aan de muur, waar het licht mee speelt. Van dichtbij kun je er van alles in ontdekken…:-)

Ik werk vaak in projectvorm. Dan maak ik een serie mozaïeken, gebaseerd op een bepaald thema. Daarbij heb ik meestal ook ‘iets’ met een of ander getal. Ook maak ik bij elk van deze mozaïeken een mozaïeksteen, een “Piece-of-Dropping-Art”, die ik dan met een kaartje er aan, ergens in Nederland neerleg voor een eerlijke vinder.  

Dit jaar ben ik bezig met project “JaKobi-7”.

Een project met als thema de Pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, ook wel de Jakobsweg genoemd. Ik heb hem niet gelopen, maar het fascineert mij wel, deze pelgrimage die tegenwoordig steeds meer mensen lijkt aan te trekken. Dus ik ben er eens ingedoken…

Van april t/m oktober maak ik elke maand een mozaïek, zeven in totaal. Op elke 25e van de maand leg ik op een toepasselijke plaats de bijbehorende steen ergens neer, met centraal daarin 25 juli = St Jakobsdag, de naamdag van de heilige Jakobus. Op mijn blog kun je er meer over lezen. Ook hou ik daar een verslag bij van alle stenendroppingdagen.

Ten tijde van deze Kunstroute ben ik nog bezig met het 7e en laatste mozaïek van dit project. En zullen er vijf “JaKobi-7”- mozaïeken bij mij aan de muur hangen, plus ééntje in de Cultuurfabriek. Ook ouder werk van mij  is uiteraard te bekijken.

Zie ik u zaterdag of zondag op de Dieze? 🙂

 

website: www.mozajac.jouwweb.nl

blog: www.mozajac.blogspot.com

expositieadres: Dieze 1, 3904 NP Veenendaal

 
 

Joyce Willemse

Tekenen, handen in de klei. Dansen en zingen (op een podium). Zolang ik mij herinner ben ik bevlogen me kunstzinnig te uiten of een torentje van woorden te bouwen. De liefde voor etsen werd wakker geschud in mijn jeugd door Marion Bloem en Jan Montyn. In 2010 stopte ik spontaan mijn praktijk voor adem- en ontspanningstherapie en startte als kunstenaar en dichter. Dat besluit resulteerde in verschillende prijzen en het Stadsdichterschap Veenendaal waarbij ik samenwerking zocht met andere kunstvormen. Interdisciplinair werken heeft mijn interesse, net zoals Land art en Performance art. 

Mijn grootste drijfveer is mezelf uiteenzetten en ruimte kweken voor bezinning. Ik was al vroeg geïnteresseerd in vraagstukken over het leven. We begrijpen lang niet alles wat er te weten valt. Elk mens is een schakel in de ontdekking van ‘die waarheid’ en het verhogen van ons bewustzijn. Bij mijn poëtische installaties en poëtische films is de grondtoon mensen ontvankelijk maken om in alle rust de confrontatie met zichzelf te vinden en zo op mijn eigen wijze de planeet mooier te maken. Inspiratie vind ik in mijn innerlijke wereld. Soms in een steen, kabbelend water, iets dat ik op straat vind of maatschappijkritiek. Tijdens het zoekproces naar de juiste vorm en beeldtaal experimenteer ik. Ben ik in dialoog met mezelf en het materiaal. Ik werk op zink, met papier, stof, kranten, hout, koper en combineer steen en brons. Er ontstaat een eigen symbooltaal om de essentie van mijn gedachte- en gevoelswereld bloot te leggen. Zo vanbinnen, zo vanbuiten.

Op www.joycewillemse.nl vind je meer geheimen en een inkijkje in mijn keuken, of nou ja, atelier. Wees welkom in dit paradijs!

website: www.joycewillemse.nl

expositieadres: Nieuweweg 127, 3905 LJ Veenendaal

Karin de Jonge

Ik werk al heel wat jaren met klei. Af en toe met een onderbreking vanwege verblijf in het buitenland, maar het is steeds meer mijn passie geworden. Klei is fantastisch om mee te werken, het is zowel een sterk als een kwetsbaar materiaal en de mogelijkheden zijn eindeloos.  

Ik ben begonnen als autodidact, maar kreeg na een aantal jaren behoefte aan een opleiding. We hebben heel aantal jaren in België gewoond en daar kreeg ik de kans om een keramiekopleiding te volgen. Tijdens de opleiding ben ik steeds meer mijn eigen vorm en stijl gaan ontdekken. Het thema van mijn eindwerk was ‘Gebroken aarde’ en ook nu nog is dit een belangrijk thema in mijn werk. De huid van veel mijn werkstukken hebben een  ‘gebroken’ structuur. Het proces om dit zo te krijgen, heb ik nooit helemaal in de hand. Juist dat maakt het een spannend proces met veel verrassingen. Ik werk dit uit in vazen, kommen en wandtegels. De laatste jaren zijn hier ook tuinbeelden bij gekomen.

De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Dit komt terug in de organische vormen van mijn werk en in de aardekleuren die ik vaak gebruik. Ik maak de meeste glazuren zelf. Voor de wandtegels zijn dit vooral asglazuren, die op hoge temperatuur worden gebakken (steengoed). De vazen worden vaak op lagere temperaturen gebakken (aardewerk).

Naast dit vaak wat grovere werk, vind ik het fijn om af en toe met porselein te werken.  Ik gebruik porselein voor het gieten van kleine voorwerpen en  voor het maken van sieraden.

Ik vind het erg leuk en inspirerend om mijn werk te kunnen laten zien tijdens de Kunstroute en om uw reacties te horen. 

website:  www.katharinadejonge.nl

expositieadres: Valleistraat 144, 3902 ZD Veenendaal

 

 

 

Leny Dillon

23 Jaar geleden ben ik begonnen met aquarelleren bij Anita Kwinten in Veenendaal. Na enige tijd wist ik wat ik wilde; fellere kleuren en abstractie. Door met acryl te gaan werken wist ik dit beter te visualiseren. 

Door jarenlange ervaring heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Mijn schilderijen zijn als een handtekening en kun je het beste omschrijven als ‘expressief verstillend’.  

Het overbrengen van mijn gevoel, spelen met kleur, intuïtief, spontaniteit, ‘leeg’ in mijn hoofd, muziek op de achtergrond en mezelf niets opleggen, zijn de eigenschappen waardoor deze unieke doeken kunnen ontstaan. De ene keer knallen de kleuren van het doek, de andere keer gebruik ik rustige ingetogen kleuren, dat is het verrassende van mijn overzichtswerk.   

Ik laat mij inspireren door de natuur, de wereld om mij heen en het dagelijkse leven.  Jan de Vries onderstreept dit gevoel met het volgende gedicht:  
 
 Kunst verblijdt en bevrijdt 

 Kunst boeit en stoeit 

 Kunst bindt en bemint 

Website: www.lenydillon.nl 

Expositie: Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal.

Linette

“Mijn verlangen om schoonheid achter te laten door mijn kunst groeit groter en groter naarmate ik met mijn vak bezig ben. Kunst is liefde voor mij. Graag maak ik u daar deelgenoot van.
Op dit moment ben ik bezig met het realiseren van twee grote bronzen beelden. Deze zijn ontworpen voor en worden geplaatst op het plein voor de Cultuurfabriek, Het Stipplein, en op het plein bij het stadsstrand, het Thoomesplein.
De ontwerpen in miniatuur kunt u bij mij komen bekijken, er is een hele kleine oplage van beschikbaar. En het verhaal achter de beelden vertel ik u graag in persoon.
De onthulling op het plein laat niet meer zo lang op zich wachten..
Bronzen beelden, schilderijen van het wad en de zee, portretten, er is vanalles te zien aan vrij werk. Maar daarnaast doe ik in opdracht ook aquarel, ontwerpen voor logo’s en tekeningen. Hiervan kan ik u eea laten zien bij interesse.

‘Kunst is Liefde is Leven’

Linette®

 

website: www.linette.nl

Expositieadres: Linette Atelier & Galerie, Brouwersgracht 345, Veenendaal

 
 

Margo Nelissen

Al ruim twintig jaar kunt u Margo Nelissen vinden in haar atelier in Veenendaal-West. Daar ontwerpt en maakt zij haar sieradencollecties en ontvangt ze haar klanten. Ook maakt of vermaakt zij bestaande sieraden of erfstukken.
Margo Nelissen heeft in de loop der jaren heel uiteenlopende collecties ontworpen in verschillende technieken. Ze is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen haar vak. Inspiratie haalt ze uit historische motieven, Afrikaanse culturen en sinds haar verblijf in de Caraïben is de natuur een grote bron van inspiratie. Zowel planten, peulen alsook koralen vormen haar ideeën.

Haar nieuwste werk heeft een duidelijke binnenkant en buitenkant, waarbij de buitenkant oogt als een harde schil en binnenkant bezet is met tientallen kleine edelsteentjes of pareltjes. De drager kan zelf beslissen hoe het sieraad gedragen wordt.

Margo heeft in Maastricht aan de Academie voor beeldende kunsten de richting sieraadvormgeving doorlopen, waarna ze aan de Universiteit van Leiden de studie Culturele Antropologie heeft afgerond.

website:  www.margonelissen.nl

expositieadres: Donge 19, 3904 ND Veenendaal

 
 

Margriet Wienecke

Samen met mijn man heb ik een edelsmederij. Daar ontwerp en maak ik sieraden in opdracht. De meeste sieraden worden ontworpen voor de toekomstige drager, maar in onze winkel tref je ook eigen werk. Veelal met edelstenen, want ik houd van kleur. Mijn stijl is strak, maar ik maak ook graag een uitstapje naar elegant vloeiende lijnen en structuren uit de natuur. Of een knipoogje naar iets klassieks, maar dan wel op mijn eigen manier.

In mijn vrije tijd teken en schilder ik nog steeds, fotografeer graag, en werk mee aan filmdecors en props. Tijdens de kunstroute zal ik mijn winkel inrichten als een kleine overzichtstentoonstelling, en daarnaast iedereen ook een blik gunnen in mijn teken-, en schilderwerk.

website: www.edelsmederijworkshop.nl

expositieadres: Edelsmederij Work Shop, Dr. Slotemaker de Bruïnestraat 1, 3904 CA Veenendaal

Martijn Versteeg is een figuratief kunsttekenaar en schilder. De werken die hij maakt, zijn tot in het uiterste door concept en gevoel gevormd. Ieder werk is met veel verschil van het ander, maar juist herkenbaar door de de magie van een (per definitie) stom portret te kunnen laten spreken. Het idee om realistisch te werken, is het resultaat om een perfecte reflectie van de geest te willen maken. De weg naar perfectie is daarom ook een punctueel proces waarbij perfectionisme obligaat is aan Martijn Versteeg als kunstenaar.

De motivatie in het streven naar uiterste perfectie komt voort uit de kracht die men ervaart bij de bezichtiging ervan. Bij het zien van een levensgroot portret is de belevenis bijzonder. De intensieve en precieze werkzaamheden zijn goed zichtbaar in de werken. Het gevoel om dit alles te zien is magisch.

Dit alles is niet onopgemerkt gebleven, anno 2019 is Martijn Versteeg een graag geziene gast in Taiwan en won hij al vele prijzen waaronder het winnen van De Nederlandse Portretprijs in 2017 op Paleis Soestdijk én is hij binnenkort te zien bij het televisieprogramma ***!

Gelijk aan vorig jaar exposeert Martijn Versteeg samen met zijn cursisten

website: www.martijn-versteeg.nl 

expositieadres: DownTown Veenendaal, Tuinstraat 133, 3901 RA Veenendaal

 
 

Mary Vermeer

Werken met klei is mijn lust en mijn leven. Van jongs af aan had het maken van keramiek een grote aantrekkingskracht op mij. Klei is een substantie waarmee je allerlei vormen kunt maken en waarin je je fantasie kunt uitleven. Aanvankelijk ben ik zelf, met behulp van wat cursussen aan de gang gegaan met klei, totdat ik in Amersfoort een keramiste vond die haar studio openstelde voor iedereen die zelfstandig wilde werken. Materialen en glazuren stonden klaar voor gebruik. Het voordeel hiervan was dat ik eindeloos kon oefenen en experimenteren, het nadeel was dat mijn kennis en vaardigheid beperkt bleef. Ik had behoefte aan een opleiding. Ik ben daarom in 2003 de 3-jarige vakopleiding Keramische Technieken bij het SBB in Gouda gaan doen. Een gouden greep! Hier kreeg ik de kennis aangereikt waar ik naar op zoek was. In 2006 heb ik daar nog het extra leerjaar Handvormen en Glazuren achter aan gedaan.

Op dit moment ben ik aan het werk met ingekleurde porseleinklei. Deze klei is lastig om te verwerken maar het resultaat is prachtig. De kleuren zijn helder en doordat porselein op ca. 1260°C gebakken wordt is het werkstuk glashard en soms transparant. Daarnaast gebruiksgoed zoals theepotten en bekers die met behulp van een elektrische draaischijf worden gemaakt. Elk werkstuk is een hand-made unica en wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Ik vind het erg leuk om mijn werk te laten zien tijdens kunstroutes of exposities.

U bent ook van harte uitgenodigd een kijkje te nemen op:

  • Facebook: Mary Vermeer Keramiek
  • Instagram: maryholthuizen

Of kom op bezoek in het Ontmoetingshuis tijdens de Kunstroute.

website: Facebook Mary Vermeer Keramiek

expositieadres: Het Ontmoetingshuis, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal

Sander van Laar

Sander van Laar is autonome kunstfotograaf, die de focus legt op beeldbewerking en bloemsierkunst.
Hij werkt dit jaar met vazen en decoraties van het Rijksmuseum Amsterdam en maakt met deze vazen de prachtigste bloemkunstwerken.
Zijn werken zijn al wereldwijd gezien en gekocht o.a. Spanje, Duitsland, Indonesië en America.

Vergeet de bloemenschilderijen van oude meester Jan Davids maar en kom genieten van de hedendaagse bloemkunstwerken van Sander van Laar. Als de oude meesters de technologie beschikbaar hadden gehad van nu, zou dit het soort werk zijn dat ze zouden produceren.

Sander’s werk zal dit jaar in samenwerking met Wallmore.nl worden geëxposeerd in een gelimiteerd oplage.
Zijn bloemstillevens en andere fotokunsten kunt u dit jaar bezichtigen in de Expositieruimte “The Shop – Tattoo All Stars” .

website: http://www.sandervanlaar.nl

expositie: “The Shop – Tattoo All Stars” , Achterkerkstraat 22-24, 3901 DS Veenendaal

 
 

Sylvia Barten

Mijn naam Sylvia Barten-Van der Kort. Ik ben in Heerlen geboren op 21 september 1962. Mijn onderwijs heb ik genoten op de Vrijeschool te Zutphen. Daar heb ik ook de MAVO doorlopen met kunstgeschiedenis als examenvak.
Van kleins af aan was ik al met verf, klei, stof en hout bezig om mijn talenten te ontplooien. Overal waar ik een kans zag om mij verder te ontwikkelen heb ik dat aangepakt en dat resulteert in wat ik nu doe.
Nu woon ik in Veenendaal sinds 1985 en ik schilder, maak beelden, werk met beton en geef workshops. Ook maak ik werk in opdracht. Ik werk met diverse technieken. In november 2017 ben ik officieel gestart als kunstenaar en beeldend vormgever.

website: www.sylvi-art.nl

Expositieadres: Sfeermakerij Ilistyle, Kerkewijk 81b, 3901 EE  Veenendaal

 

 
 

Sjoerd Groneschild

Op dit moment ben ik woonachtig in Japan voor langere periode, maar van september 2018 t/m maart 2019 stond mijn atelier in de Ellekoot in een leeg winkelpand. Een groot deel van de werken uit die periode zijn getransporteerd naar The Shop Veenendaal – die graag de werken wilden exposeren en proberen te verkopen – vlak voor ik naar Japan vertrok en zijn te bewonderen tijdens de kunstroute.

Geschilderd houtwerk, fijne details, enigszins Japanse invloeden, maar toch een hele eigen stijl. Startend vanuit een basis van houtbewerking breng ik met acrylverf vaak geleefde structuren aan, om de details af te maken met penseel en inkt.
Wat ik een van de leukste dingen aan het vak vind is in ieder geval werken maken waar je mensen echt blij mee kunt maken en de reactie zien wanneer een kunstwerk overhandigd wordt. Het geduld opbrengen om tot een werk te komen waarbij de kijker overweldigd wordt door de impact en steeds weer nieuwe details kan zien, vind ik geweldig, met name als het een combinatie van elementen betreft die mensen niet direct herkennen waardoor een hele nieuwe wereld gaat ontstaan.

Van jongs af aan opgegroeid met kunst met een vader als portretschilder en een voorliefde gekregen voor rijke details en fantasierijke beelden. Tijdens een studie-uitwisseling naar Japan raakte ik al gauw in de ban van de kunst daar en sinds dien zijn de Oosterse vormen, patronen en figuratieve elementen naar voren gekomen in mijn werken. Vervolgens terug naar Nederland of af te studeren aan de HKU, Illustratie en nu volop aan de gang met een onderzoeksproject naar verscheidene traditionele Japanse kunsttechnieken. Intussen bereid ik werken (portretten op houtwerk) voor exposities voor, waarvan er twee in het stedelijk museum van Osaka zijn.

Website: https://www.sjoerdgroneschild.com

Expositie: The Shop Tattoo All Stars, Achterkerkstraat 22, 3901 DS Veenendaal 

 
 

Suzanne Visscher en Pieter van Slooten

Wij zijn een  multidisciplinair kunstenaarsduo.

Wij  hebben beide onze eigen kunstvorm c.q. beeldtaal.

Wij zijn actief in verschillende kunstvormen.

We maken buiten beelden van staal.

Beelden van steen.

Schilderijen.

Wij werken met prachtige, doorleefde, karaktervolle materialen en bijzondere gerecyclede materialen.

De materialen moeten puur en doorleefd zijn. 

Websites:

www.pieterensuzanne.nl

www.puurenstoer.com

Expositie: Gortstraat 15, 3905 BB Veenendaal

 

Yvonne van Hoogstraten

Ook dit jaar mag ik mijn werk weer tonen tijdens de Kunstroute Veenendaal. In 2004 heb ik de 5-jarige opleiding aan de fijnschilderacademie afgerond. Sindsdien maak ik vrij werk en werk ik in opdracht.Al vanaf het begin heb ik een voorkeur voor het schilderen van dieren, van honden en katten tot herten en apen.Wanneer ik een schilderij in opdracht maak, probeer ik altijd de specifieke kenmerken en eigenschappen van het dier zo goed mogelijk te benaderen. Mijn werk is geslaagd wanneer de opdrachtgever zijn/haar dier herkent in het schilderij.Ik werk met verschillende materialen op verschillende ondergronden, met olieverf op paneel en met acrylverf op katoenen doek. Ook met pastelpotloden.De afmetingen variëren van 10-10 cm tot ongeveer 20-30 cm. Dit hangt natuurlijker af van het onderwerp en de voorkeur van de opdrachtgever.Naast mijn schilderijen maak ik ook kleine objecten van keramiek. Deze zijn raku gestookt,wat het karakteristieke krakelee-effect geeft.Deze objecten zijn ook te zien tijdens de expositie en de kleinoden zijn ook te koop.

website: www.yvonnevanhoogstraten.exto.nl

Bezoekadres: Galerie Verfijnd, Patrimoniumlaan 22,  3904 AD Veenendaal

 
 

 

Wij 3-en

SamenApart, het collectief van Madeleine Last en Carla van Laar hebben versterking gekregen van onze stadsdichter Derk Postma. Wij 3-en hebben ons laten inspireren door elkaars werk.

De installatie in de Cultuurfabriek begon met werk van Carla, geïnspireerd op een oud gedicht van Derk. Madeleine reageerde daar weer op met een kunstwerk en dat leidde weer tot een gedicht van Derk. Een cirkel rond die ook in de omgekeerde volgorde werd gevolgd. Door deze manier van inspireren ontstonden werken met een verrassende wending. De werken hebben geen titel zodat de toeschouwer er zelf invulling aan kan geven. Ook in het atelier aan het Koetshuis is gezamenlijk nieuw werk te zien van de drie kunstenaars.

In alle objecten is gewerkt met mix media, textiel, woorden, letters of plantaardig materiaal. Naast het gezamenlijke ‘Wij 3-en’ werk is er ook individueel werk van de kunstenaars.

De samenwerking is als een uitdagende manier ervaren waarbij een ieder met zijn passie, zijn manier van werken en zijn talenten naar buiten kan treden.

 

website: Derk: www.stadsdichterveenendaal.nl

expositieadres: Atelier ’t Koetshuis, ’t Koetshuis 2, 3902 RG Veenendaal

De Commissie Kunstroute Veenendaal bestaat op dit moment uit v.l.n.r. Biek van Galen, Gea Breeschoten, Martijn Vergeer, Annemieke Vink en Jan van Weerden

Meer weten over Kunstroute Veenendaal?

De kunstroute Veenendaal is een jaarlijkse expositie c.q. atelierroute van (semi)professionele beeldende kunstenaars in Veenendaal en directe omgeving, gedurende een weekend in september of oktober.  Vanaf het begin organiseert het KunstPlatform de jaarlijkse Kunstroute Veenendaal. Tijdens dit evenement stellen ongeveer 30-40 professionele kunstenaars hun ateliers een weekend open voor de inwoners van Veenendaal. Een aantal beeldende kunstenaars exposeert op een gezamenlijk adres. Dit jaar is dat o.a. in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost en in de Tattooshop in het centrum van Veenendaal.

Het weekend van de Kunstroute start met een expositie op vrijdag 26 september van alle deelnemers in de Cultuurfabriek.

Contact

Secretariaat:

Annemieke Vink
telefoon: 06 343 75750
mail: info@kunstrouteveenendaal.nl

Sponsors