Eindelijk was het zover. Zaterdag 28 augustus werden de twee sculpturen op de binnenplaats van de Cultuurfabriek onthuld. De beelden waren speciaal voor deze plek gemaakt. Op de oude stenen fabriekspijp die nog doet herinneren aan de wolfabriek die hier ooit stond staat immers al een kort gedicht van de Veenendaalse kunstenaar Allard Budding. In de beide nissen ter weerszijde van dat gedicht staan nu figuren met een vogelkop. Hanneke Zwart, de maker van deze sculpturen lichtte haar werk toe en verwees naar de persoon van Budding, die zich zo vrij als een vogel voelde in zijn creaties. Bekend is ook dat Allard wel eens in de betreffende schoorsteen is geklommen. Een zeer toepasselijke plek dus voor dit eerbetoon aan de helaas jong overleden kunstenaar.

De onthulling namens het Kunstplatform en de Gemeente Veenendaal werd door Wethouder Lochtenberg uitgevoerd  in bijzijn van een klein gezelschap van familie, vrienden en genodigden uit de culturele sector. Diane van Galen, de initiatiefnemer namens het Kunstplatform, lichtte de ontstaansgeschiedenis van dit monument toe. Zij dankte de gemeente Veenendaal en de particuliere sponsoren voor hun bijdrage. Die laatsten krijgen binnenkort overigens nog een blijvend blijk van waardering toegestuurd.

De bijeenkomst werd afgesloten met een drankje onder muzikale begeleiding van Wim en Angela.

Nu kan elke bezoeker van de Cultuurfabriek die even naar buiten kijkt bij het binnenpleintje, genieten van dit mooie ensemble. Een aanwinst voor Veenendaal.