De winnaar is bekend

Vrijdag was het zover. De uitslag van de gedichtenwedstrijd voor middelbare scholieren is in het Spectrum bekend gemaakt. Er was die middag een select gezelschap  aanwezig. Twee van de vier scholen konden door omstandigheden niet aanwezig zijn en bovendien was de voorzitter van de jury Dylan Lochtenberg er niet. Reeds onderweg naar het Spectrum was hij toch maar omgekeerd naar huis. Hij was te ziek om  door te gaan.

Nadat Daphne Kalff, voorzitter van de commissie Gedichten Op Muren de middag had geopend, nam Wilco van Doorn het woord namens de jury. Wilco is lid van het Stadsdichtersgilde. De jury had het dit jaar best lastig gehad. Uiteindelijk waren er 111 inzendingen toegelaten. Helaas was er een aantal gedichten afgevallen omdat die gemaakt waren met behulp van ChatGPT. Het gebruik daarvan is natuurlijk oneerlijk. Zeker ook naar mededichters toe, die wel hun gedicht zelf componeren.

Het onderwerp was dit keer Thuis. En dat is best een gevoelig onderwerp zowel in positieve als in negatieve zin. Beide kanten zijn terug te vinden in de ingezonden gedichten. Dit is een punt van aandacht voor de ouders en de scholen. Wilco had zoals een stadsdichter betaamd voor deze gelegenheid nog een gedicht gemaakt en voorgedragen.

Uit de 8 genomineerde dichters kwam uiteindelijk Lisanne van het Ichthus College als winnares naar voren. In het juryrapport stond over haar gedicht: Lisanne neemt je in een kort gedicht mee door haar ontwikkeling. Ze begint met een vraag om deze uiteindelijk te herhalen in een pijnlijke conclusie.

 Ook Lisanne kon niet aanwezig zijn, dus las Daphne het gedicht voor

Wat als huis geen thuis is,
Een plek waar je meer huilt dan je lacht.
Stel dat huis geen thuis is.
En je bent liever ergens anders
Op een plek waar je je wel welkom voelt.
Wanneer huis geen thuis is
Is dat een plek waar je liever niet bent.
 
Lisanne

Twee dichteressen Rosalie en Nurten waren wel in de gelegenheid hun eigen gedicht voor te dragen. Tijdens het lezen voelde je de spanning en de emoties in de zaal. Het is niet niks om dat zo voor een zaal dat te doen. Bij afloop benadrukte Wilco nog door te gaan met dichten en wie weet kan je dan in de toekomst lid worden van het Stadsdichtersgilde.
Binnenkort komt het gedicht van Lisanne op de buitenmuur van het Spectrum naast de gedichten van eerdere winnaars.