Cultuurprijs

Op 3 november is in de Lampegiet de Cultuurprijs Veenendaal 2017 uitgereikt.

Er waren 12 verschillende inzendingen binnengekomen. Een onafhankelijke en deskundige jury heeft drie inzendingen hiervan genomineerd voor de Cultuurprijs Veenendaal 2017.

De genomineerden waren:

1. Linette Dijk: Linette is de laatste jaren gegroeid in haar kwaliteit als beeldend kunstenaar. Haar schilderijen en beelden geven een emotie weer. Naast tastbare schilderijen en beeldhouwwerken wil Linette met haar werk ook verdiepen. Zo heeft zij met haar boek “Vrouw in Beeld”, met portretten als illustraties, verhalen van toen vertaald naar de vrouw van vandaag met hedendaagse toepassingen. De beeldende kunst in Veenendaal gaat haar aan het hart. Met de talenten die zij heeft, zoekt deze veelzijdige kunstenares de verbinding met de inwoners van Veenendaal om bewustwording te creëren en om inspiratie op te doen die zij vervolgens weer verwerkt in haar kunstwerken.

2. Biek van Galen: Biek maakt van diverse materialen driedimensionale kunstwerken van zeer verschillende aard. Het is voor hem een uitdaging om in weerbarstige materialen emoties tot uiting te brengen. Naast zijn eigen exposities is Biek actief in diverse commissies en een drijvende kracht achter vele initiatieven in Veenendaal en daarbuiten, zoals 14 Karaats en Woest & Bijster. Biek inspireert velen en zet zich in om andere kunstenaars met raad en daad bij te staan en is ook achter de schermen onmisbaar in het Veense culturele landschap.

3. Harmonie Caecilia: Harmonie Caecilia is al meer dan 100 jaar een begrip in Veenendaal. Zij maken muziek op hoog niveau en zijn zelfs gepromoveerd naar de 1e divisie. De vakjury noemde het orkest ‘sprankelend fris en doortastend’. Naast de reguliere concerten presenteert Caecilia zich ook bij diverse activiteiten om zo op een laagdrempelige manier iedereen kennis te laten maken met muziek. Sinds 3 jaar heeft Caecilia een eigen muziekopleiding, waardoor ook een nieuwe generatie geïnspireerd wordt om muziek te maken, want muziek verbindt.

De jury was van mening dat Linette Dijk, Biek van Galen en Harmonie Caecilia, geheel op hun eigen wijze, belangrijke aanwinsten zijn voor de kunst en cultuur in Veenendaal en daarmee een nominatie voor de Cultuurprijs waardig.

De uiteindelijke winnaar van deze door de Gemeente Veenendaal ingestelde prijs is bekend gemaakt op 3 november tijdens het Cultuurfeest Veenendaal in de Lampegiet. 

De cultuurprijs 2017 ging naar Harmonie Caecilia.

De winnaar ontving een bedrag van € 2.000,– en een beeldje, gemaakt door de Veenendaalse beeldend kunstenaar Frank Boogaard.

Cultuurprijs 2017

Wethouder Hollander reikt prijs uit aan Ceacilia