VEENENDAAL De voorbereidingen van Theater bij de Buren 2022 zijn begonnen. Met het evenement, onderdeel van Kunstplatform Veenendaal, probeert de organisatie zowel getalenteerde als meer ervaren artiesten een tijdelijk podium te bieden voor een optreden voor een klein publiek. Het initiatief staat gepland voor zondag 10 april 2022. Veenendalers worden van harte uitgenodigd om gedurende die middag hun huiskamer beschikbaar te stellen als tijdelijk theatertje.

Theater bij de Buren probeert artiesten die voor een kleine publiek willen optreden en gastvrije Veenendalers die ze daartoe in de gelegenheid willen stellen bijeen te brengen. Bezoekers gelden als de derde partij. Aan hen wordt de gelegenheid geboden om gedurende een middag een aantal optredens bij te wonen. De organisatie benadrukt dat de maatregelen van de overheid ter bestrijding van de pandemie in acht worden genomen.

EEN KANS Een van de eerste stappen op weg naar de thuistheaters is het werven van artiesten en ruimtebieders, stelt Ned Egan. Hij tekent met Freddy Titjen en Diane van Galen voor de organisatie. ,,Het is belangrijk dat vooral jonge mensen een kans krijgen om op te treden voor publiek, hoe kleinschalig ook. Je oefent in het optreden in het openbaar. Met name voor beginners is dat belangrijk”, meent Egan. 

VOORPRET Freddy Titjen wijst op het roulatiesysteem voor bezoekers. ,,De artiest blijft in de huiskamer en bezoekers reizen van adres naar adres. Je kunt vooraf je eigen programma samenstellen. Dat zorgt al voor de nodige voorpret.” Diane van Galen accentueert de veelzijdigheid van het aanbod. ,,De artiesten laten zich zien met bijvoorbeeld toneel, zang, met klassieke muziek, met dans, met pop, rap en poëzie én, niet te vergeten, voorstellingen voor kinderen. De eerste keren dat we Theater bij de Buren organiseerden, tonen aan dat er in Veenendaal een brede belangstelling voor cultuur bestaat. Artiesten trokken publiek bij elke voorstelling.”

Theater bij de Buren vindt op zondag 10 april 2022 plaats in tal van huiskamers, verspreidt over alle wijken van Veenendaal. Met de verdeling van de artiesten wordt rekening gehouden met de omvang van de woonkamers en eventueel aanwezige muziekinstrumenten. Dat zal, juist bij deze herstart, zorgvuldig en veilig mee worden vormgegeven, aldus de organisatie. Het initiatief duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Elk optreden duurt maximaal een half uur, en per huiskamer wordt er driemaal opgetreden. Bezoekers krijgen ruim de tijd om zich naar een volgend adres te begeven. Aanmeldingen voor artiesten en huiskamers zijn al mogelijk via www.kunstplatformveenendaal.nl.